Десетки хиляди мигранти чакат над година убежище във Великобритания

OFFNews 14 ноември 2022 в 09:35 937 3

Лондон

Снимка АП/БТА

Правителството в Лондон харчи по 6,8 млн. британски лири (8,05 млн. долара) на ден за настаняване на мигранти в хотели.

Десетки хиляди мигранти чакат повече от година за решение по молбите си за убежище във Великобритания, а стотици чакат повече от пет години, сочат данни, цитирани от ДПА и БТА.

Броят на хората, които чакат първоначално решение по молбите си за убежище в Обединеното кралство, е нараснал близо четири пъти през последните пет години - от 29 522 през декември 2017 г. до 122 206 през юни 2022 г. по данни на британското Министерство на вътрешните работи, получени от Съвета за бежанците по силата на законите за свобода на информацията.

През декември 2020 г. цифрата е била 64 891, което означава, че за 18 месеца тя на практика се е удвоила.

Една трета от кандидатите (40 913) чакат между една и три години, а 725 души, включително 155 деца, "живеят в неизвестност в очакване на решение" повече от пет години, заяви благотворителната организация.

Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман е подложена на все по-голям натиск да се справи с проблемите на системата за предоставяне на убежище във Великобритания, която тя и нейната предшественичка Прити Пател определиха като "повредена", отбелязва ДПА.

Правителството в Лондон харчи по 6,8 млн. британски лири (8,05 млн. долара) на ден за настаняване на мигранти в хотели. Данните на Министерството на вътрешните работи, публикувани през август, показват, че разходите за системата за предоставяне на убежище в Обединеното кралство за първи път са надхвърлили 2 млрд. британски лири годишно, броят на молбите е най-голям от две десетилетия насам, а хората, които очакват решение, са изправени пред рекордно забавяне.

Британското вътрешно министерство вече обяви, че създава група за действие, която да разгледа начините за ускоряване на обработката на молбите за убежище в опит да увеличи броя на решенията, които се вземат всяка седмица по случаите.

Енвер Соломон, главен изпълнителен директор на благотворителната организация, заяви: "Трябва да бъдат предприети незабавни действия за справяне с огромния брой изостанали мъже, жени и деца, които са блокирани и чакат с години решение по молбата си за убежище, което струва милиони лири дневно за настаняването им в хотели, често с лошо качество". "Тези хора са пристигнали в Обединеното кралство в търсене на безопасност, но са обречени на години на тревоги и несигурност, което се отразява сериозно на психичното им здраве, вместо да могат да пуснат корени в новата си общност и да изградят живота си наново", добави той.

Съветът за бежанците призова министрите да въведат редица мерки за справяне с проблема, включително да създадат работна група, която да се занимава с изчистването на натрупаните проблеми, и да определят целева дата за изчистването им.

Един от кандидатите за убежище, цитиран под псевдонима Абу, за да се защити самоличността му, се намира в хотел в Йоркшир от близо година и казва, че се чувства "безполезен", докато чака решение по молбата си за убежище. Той е избягал от Судан през октомври 2021 г., оставяйки семейството си, след като е бил арестуван, докато участвал в демонстрации по време на военния преврат за сваляне на правителството, според благотворителната организация.

"Започнах дори да се питам дали съм полезен човек?", казва Абу. "Когато видиш как се отнасят с украинците, сравнете го, хората казват, че това е, защото те са европейци, а ние не сме европейци, това те кара да се чувстваш така, сякаш не сме приоритет", добавя той.

"Трябва ли да избягам или да се изправя пред смъртта у дома в Судан? Това те кара да си задаваш въпроси за самия себе си."

Соломон заяви, че има "ясни стъпки, които това правителство може да предприеме незабавно, за да се справи с тази ситуация - ние сме готови да работим конструктивно, за да му помогнем да го направи". "Неописуемото човешко страдание, което тази ситуация причинява" не може да продължава, и освен това е огромен разход за държавния бюджет, посочва той.

Ако не се предприемат действия, през следващата година "вероятно ще има нов ужасяващ епизод" като пренаселеността, открита в центъра за обработка на мигранти в Манстън, предупреждава Соломон.

"Спешно трябва да преминем към справедлива, организирана и състрадателна система за предоставяне на убежище, която винаги вижда лицето зад случая и разглежда молбите своевременно и ефективно", призова директорът на благотворителната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

14.11 2022 в 12:14

Чакат да се закачат към социалната система на страната. По-голямата част от тях изобщо нямат намерение да работят. Така е в цяла Западна Европа. Защо ли не искат да идват тук, а минават само транзит...А на евроазиатеца пожелавам да поживее в някой от "луксозните" хотели за украински бежанци и да се къпе само със студена вода, да го хранят с развалени продукти и да няма отопление. Такава е картинката в много от "луксозните" ни хотели, където собствениците цоцат здраво помощи за бежанци, а предлагат боклуци като на руzки туристи.