Австралия обмисля да признае Йерусалим за столица на Израел

OFFNews 16 октомври 2018 в 15:14 2317 0

Скот Морисън

Австралия обмисля дали да признае Йeрусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив там, обяви министър-председателят на страната Скот Морисън, цитиран от Би Би Си.

Свещеният град, приеман за столица и от евреи, и от палестинци, бе признат за столицата на Израел първо от САЩ с решение на президента Доналд Тръмп от декември 2017 г., които преместиха дипломатическата си мисия на 14 май 2018 г. - в деня на 70-ата годишнина на държавата Израел.

Решението на САЩ привлече остри критики от държавници в Саудитска Арабия, Германия, Франция и особено Турция, както и ескалация на напрежението между палестинци и евреи. Общото събрание на ООН осъди решението на САЩ и призова страната да го отмени, а ден преди гласуването министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече Организацията на обединените нации "къща на лъжите".

В отговор на Тръмп Турция обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим, за да подчертае, че градът е столицата на Палестинската автономия, и призова и останалите държави да сторят същото. След САЩ обаче решения за преместване на посолствата им от Тел Авив в Йерусалим взеха Гватемала, Парагвай и Чехия.

Впоследствие САЩ наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел, а Тръмп заплаши със спиране на парите от Щатите за всички страни, които гласуват ЗА.

В емоционална реч постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в реч пред Съвета за сигурност: "Никой няма да казва на САЩ къде да е посолството ни! Обвиненията, че рушим мира в Близкия изток са обида, която може да струва скъпо на палестинците и която няма да бъде забравена. Тя показва, че ООН повече вреди, отколкото помага на близкоизточния мирен процес".

Хейли подаде оставка на 9 октомври 2018 г., а президентът Тръмп оцени високо работата ѝ и подчерта, че тя е искала да се оттегли от няколко месеца. Хейли напуска поста постоянен представител на САЩ в ООН в края на настоящата година.

На фона на острата полемика по може би най-чувствителния въпрос между Израел и палестинците австралийският премиер подчерта, че страната му остава ангажирана с решаването на двустранния конфликт между Израел и Палестинската автономия. Опозицията изтълкува думите му като "измамен" ход преди решаващи избори.

Морисън заяви още, че ще се консултира с министрите от правителството си и други държави, преди да вземе каквото и да е решение.

"Ангажирани сме с постигането на двустранно решение, но, честно казано, няма особено добро развитие - не е постигнат голям прогрес", коментира той пред репортери.

Израел приема Йерусалим за своя столица, а Палестинската автономия смята Източен Йерусалим за своя територия и столица на държавата си, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Съветът за сигурност на ООН също приема Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Заради неясния статут на Йерусалим, при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив. През 1995 г. САЩ приемат закон за преместването на американското посолство в Йерусалим. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигат резултат, преместването е отлагано на всеки 6 месеца.

Доналд Тръмп подписа решение за отлагане на 1 юни 2017 г. и обясни, че това "увеличава максимално шансовете за постигане на споразумение между Израел и палестинците". Белия дом обяви, че преместването на посолството в Йерусалим е неизбежно. "Въпросът не е дали това ще се случи, а кога", се казва в изявлението.

На 6 декември 2017 г. Тръмп подписа преместването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови