САЩ блокираха резолюция в ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел

OFFNews 18 декември 2017 в 20:54 6149 1

САЩ наложиха днес вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Останалите 14 членове на Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от Египет резолюция, в която не се споменаваха конкретно САЩ или Тръмп, но се изразяваше "дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Йерусалим".

В нея също така се заявяваше, че "всички решения и действия, претендиращи да променят характера, статута или демографския състав на Светия град Йерусалим, нямат правна сила, недействителни са и трябва да бъдат анулирани съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност".

Проекторезолюцията получи 14 гласа "за" и един "против". Тя не се приема заради отрицателния глас на постоянен член, заяви японският дипломат Коро Бешо, който председателства Съвета за сигурност през декември.

Тръмп планира да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Внасянето на проекторезолюцията за гласуване "е обида, която ние никога няма да забравим", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес.

В изказване след вота тя подчерта финансовия ангажимент на САЩ в полза на палестинското население и заяви, че е защитавала палестински семейства по време на визитата си в Близкия изток през лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!