След САЩ и Гватемала премести посолството си в Йерусалим

OFFNews 16 май 2018 в 19:11 2907 0

Гватемала последва примера на САЩ и прехвърли посолството си от Тел Авив. Днес новата дипломатическа мисия на централноамериканската държава в Йерусалим бе открита официално днес, два дена след тази на САЩ, в присъствието на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и президента на Гватемала - Джими Моралес.

"Вие винаги сте сред първенците", обърна се Нетаняху към гостите си. "Помним приятелите си и Гватемала е наш приятел - преди и сега", допълни премиерът.

В понеделник, когато се навършиха 70 години от основаването на държавата Израел, САЩ откриха посолството си в Йерусалим, а церемонията бе съпътствана с кръвопролития в Ивицата Газа. Загинаха 60 души, над 2 700 бяха ранени, по данни на контролираните от Хамас здравни власти. Между 35 и 40 хил. палестинци излязоха по оградата в Ивицата Газа и палестинските градове в Западния бряг.

Прехвърлянето на американското посолство стана по решение на президента Доналд Тръмп, обявено на 6 декември 2017 г.

Йерусалим е сърцето на три религии и столица както на Израел, така и на Палестинската автономия (Източен Йерусалим). Затова и действията на САЩ провокираха гнева на палестинците и мюсюлманския свят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови