Амнести: 53% ръст на екзекуциите в световен мащаб - най-високата цифра от 2017 г. насам

OFFNews 16 май 2023 в 12:52 902 0

Екзекуция

Снимка Pixabay

Бесило

Броят на екзекуциите, извършени по света през 2022 г., се е увеличил с 53% спрямо 2021 г. 

Според доклада на "Амнести Интернешънъл" (Amnesty International) за прилагане на смъртно наказание е имало най-малко 883 екзекуции в 20 държави за 2022 г. – най-високата цифра от 2017 г. насам. Броят на екзекутираните най-вероятно е по-голям, но секретната информация и ограничителните държавни практики пречат на изследователите да анализират точните данни за прилагането на смъртно наказание в някои страни като Китай, Северна Корея и Виетнам. 

От неправителствената организация съобщават, че значителното увеличение на броя екзекуции през 2022 г. се дължи на прилагането на смъртно наказание в региона на Близкия изток и Северна Африка, което се е увеличило с 59% спрямо 2021 г. Цели 94% от екзекуциите за 2022 г. са извършени в този регион, като  70% са екзекутираните в Иран, а 24% в Саудитска Арабия. Анализаторите отбелязват, че  е обезпокоително такъв висок процент от известните в света екзекуции извън Китай да са извършени само в две държави в региона.

Иран и Саудитска Арабия системно прилагат смъртно наказание, но през изминалата година се наблюдава рязко увеличение на екзекуциите. В Иран те са скочили от 314, регистрирани за 2021 г., на 576 за 2022 г. Този ръст се дължи на протестите след смъртта на Махса Амини през септември, когато много от протестиращите са арестувани и осъдени на смърт заради изразеното недоволство срещу иранския режим. В Саудитска Арабия, регистрираните екзекуции са се утроили от 65 (2021 г.) на 196 (2022 г.), като има данни за екзекутирани 81 души само за ден. 

Броят на извършените екзекуции в Китай, Северна Корея и Виетнам остава неясен заради ограничения достъп до тази информация. Известно е обаче, че екзекуциите са масово приложими и Китай остава най-големият екзекутор в света, изпреварвайки Иран, Саудитска Арабия и Египет.

Въпреки тревожните резултати, в доклада е отбелязано, че четири държави – Казахстан, Папуа Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република са премахнали смъртното наказание за всички престъпления. В Казахстан законът за премахване на смъртно наказание е обнародван през януари 2022 г., три месеца по-късно са били приети промени в Наказателния кодекс на Папуа Нова Гвинея, а през юни президентът на Централноафриканската република Фаустин-Арчандж Туадера подписва закон за премахване на смъртното наказание. До края на 2022 г. Екваториална Гвинея и Замбия са премахнали частично смъртното наказание. 

През 1977 г., когато Amnesty International започва глобалната си кампания за световно премахване на смъртно наказание, само 16 държави са го отменили за всички престъпления. В края на 2022 г. вече 112 държави са забранили екзекуциите, а девет са ги премахнали само за обикновените престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews