Агенциите призовават студентите да работят в САЩ през лятото, но кой ще се грижи за тях в условия на COVID-19?

OFFNews Последна промяна на 10 май 2020 в 16:58 5553 1

Читателката на OFFNews, която се е нарекла с условното Ана, ни пише за едно доста неприятно положение с бригадите в САЩ.

Тази година Ана е трябвало да замине за трети път на студентска бригада в САЩ. Както знаете, коронавирусът съществено промени плановете на всички. Освен прословутата реплика на ген. Мутафчийски за студентите и студентските бригади, както и последващите уверения на местните агенции тук у нас, че бригадите не са отменени, много не се изговори, но за сметка на това във фейсбук се пропагандира от същите агенции в стил как икономиката на САЩ се "отваря" и "скоро всичко ще се оправи" за лятото.

След постановлението на американския президент Доналд Тръмп, което спира влизането на чужди граждани и трудови мигранти за 60 дни, програмите за обмен също бяха сред засегнатите (https://www.state.gov/temporary-pause-of-international-exchange-programs-due-to-covid-19/). 

От опит знам, че масово студентите живеят по време на бригадата в препълнени, макар и обзаведени понякога много добре и изглеждащи външно прилично, къщи. Има изключения, особено когато студентът е нает от малък семеен бизнес, но като цяло къщите са масовата практика. Хазяите там знаят, че студентите са бедни и склонни да живеят в по-лоши условия за сметка на по-малък наем. 

На този фон изникват много въпроси, на които агенциите не могат или не желаят да отговорят, но приканват студентите да се запишат.

1. Как би било възможно да се осъществява социално дистанциране в подобни препълнени жилища?

2. Ако някой бъде доказан, че е с коронавирус и следва да бъде поставен под карантина за определен период от време, не следва ли и останалите съквартиранти да бъдат поставени под карантина?

3. В случай, че бизнесът, за който работи студентът, преустанови работа, студентът би трябвало сам да плаща наем.

4. В допълнение, ще получи ли въобще някакво обезщетение студентът в случай, че бъде уволнен, поради липса на работа? Дори да има такива програми за помощ налице - те най-вероятно ще са налични за американски граждани и хора със зелена карта.

5. Много от отделните щати са поставили ограничения и мерки, които няма в близките месеци да отпаднат. Изключвайки тези, които директно касаят работата на бизнеса, много от щатите имат заповед за карантина на новопристигащи хора от други щати или държави, които не преминават транзитно през въпросния щат. Т.е., освен че трябва да платят за бригадата, студентите ще трябва да не работят, да се издържат сами и да плащат първите две седмици наем. Повече за ограниченията и отделните щати може да прочетете в страницата на Юзит:
https://gotousa.bg/bg/izzhivey-amerika/izzhivey-doma/novini-za-work-and-travel-usa/

6. В договорите за работната позиция има обикновено записана някаква седмична заетост на студента, основана на база данни от минали години за позицията. Ако сегашните условия не се подобрят, студентът има вероятност да работи по-малко от заложеното в договора, ако не бъде съкратен поради липса на работа.

7. В допълнение тестването там не е безплатно, а здравните услуги са безбожно скъпи. Ако се наложи вместо карантина студентите да вземат тест за коронавирус, кой ще поеме цената на теста?

8. Студентите разполагат със застраховки за пътуване в чужбина, които към днешна дата са до 100 000 щатски долара, но дали те биха покрили евентуално лечение на коронавирус, с който се зарази студент в САЩ, е друг въпрос при положение, че в момента повечето застрахователи не биха го покрили при пътуване в район, засегнат от КОВИД-19. Необходимостта от доказване, че студентът се е заразил с коронавирус в САЩ, а не е пристигнал вече заразен, е също важен въпрос и връща обратно към въпроса за теста. И нека не забравяме, че каквото и да кажат агенциите у нас, те не са застрахователя, т.е. дори при грешна или подвеждаща информация относно застраховките те трудно биха били подведени под наказателна отговорност. Отделно прост отговор с "да" или "не" няма как да има, има по-скоро обстоятелства и условия, при които биха или не поели частично или пълно такова лечение. Друг е въпросът доколко агенциите обясняват какво покрива застраховката и как да бъде използвана на самите студенти. Когато съм ходила, не съм получавала инструктаж за това, а Ана твърди, че в предишните две години също не са й обяснявали как да я използва.

9. В случай, че заминаването би било възможно, но се измести датата за старта на програмата (средата на юни-началото на юли), доколко би било изгодно въобще да се ходи на бригада, ако студентите ще работят с месец по-малко и ще инвестират/изразходят доста средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови