Двете журналистки, съдени за отразяването на протестите в Беларус, получиха по 2 години затвор

OFFNews 18 февруари 2021 в 13:49 1832 0

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова

Снимка БТА/АР

Беларуският съд осъди на две години затвор две беларуски журналистки от базирания в Полша телевизионен канал Belsat, които заснеха протестите срещу президента Александър Лукашенко.

27-годишната Катерина Андреева и 23-годишната Даря Чулцова бяха задържани през ноември в апартамента, откъдето снимаха протестите, провеждани заради смъртта на демонстрант, убит няколко дни по-рано.

И двете жени пледираха, че са невинни, след като бяха обвинени в организиране на демонстрациите чрез заснемането им.

Двете журналистки се появиха в клетка на изслушването в четвъртък, прегръщайки се и правейки с ръце знака за победа V. Адвокатът им каза, че ще обжалват присъдата.

"Просто погледнете Даря и Катерина - силни, усмихнати и се сбогуват с близките си през решетките. Лукашенко не може да ни сломи", написа в Twitter опозиционерката Святлана Цихановская.

Съседна Литва, където се намира Цихановская, призова Минск да прекрати „спиралата на репресии“, докато Полша заяви, че Беларус трябва да прекрати преследването на журналисти.

Повече от 33 000 души бяха задържани при протестите срещу управлението на Лукашенко след оспорвани избори миналия август, за които противниците му твърдят, че са фалшифицирани, за да удължат управлението му. Той е на поста си от 1994 г.

Репресиите накараха западните страни да наложат нови санкции срещу Минск. Лукашенко отказа да се оттегли, подкрепен от Москва, която вижда Беларус като буферна държава срещу Европейския съюз и НАТО.

„Всеки път, когато отивах на работа, рискувах здравето и живота си“, беше казала Андреева в изявление по-рано. „Успях да се скрия от гумени куршуми, експлозии на зашеметяващи гранати, удари от палки. Колегите ми имаха много по-малък късмет. Имам всичко: младост, работа, която обичам, слава и най-важното - чиста съвест.“

Журналистките заснеха протестите след смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко, който почина в болница през ноември, след като му е нанесен жесток побой от силите за сигурност, твърдят протестиращите. Министерството на вътрешните работи отказа да понесе отговорност.

Полският президент Анджей Дуда възложи на своите дипломати в Минск да предадат на беларуското правителство неговото противопоставяне на срещу репресиите срещу свободата на словото и гражданските права. Той призова да се спре с насилието и да се даде амнистия за задържаните, съобщи помощникът на президента Кшищоф Щерски.

Лукашенко даде обещания за реформа, но репресиите продължиха и тази седмица. Полицията нахлу в домовете на журналисти, активисти за правата на човека и на един от основните опоненти на президента, който е съден за корупция. В петък започва отделен процес срещу журналист от местния канал TUT.BY, който противоречеше на твърдението на правителството, че Бондаренко е бил пиян, когато е починал.

Телевизионният канал Belsat е специализиран в новини от Беларус и в него работят предимно белaруски граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови