Бронетранспортьори излязоха по улиците на Мианмар, петима журналисти са арестувани

OFFNews 15 февруари 2021 в 07:36 1796 0

Бронетранспортьори излязоха по улиците на големите градове в Мианмар, за да спрат хилядите протестиращи срещу военния преврат. Арестувани са петима журналисти след стрелба по демонстрантите, предаде Би Би Си. 

Военните в страната поеха контрола над Мианмар още в началото на месеца, като задържаха водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията. Редица страни осъдиха военния преврат. 

Военните части бяха разположени край електроцентрала в северния щат Качин и се стигна до сблъсъци с демонстрантите.

Протестиращите в Янгон организираха демонстрации пред китайското и американското посолство. Те обвиняват Пекин в подкрепа на военната хунта и приветстват действията на САЩ за налагане на санкции срещу военните.

Интернет няма в цялата страна. 

"Петима журналисти, които отразяваха протестите в Миткина, са арестувани", се казва във Фейсбук публикация на The 74 Media със седалище в града.

Журналист на мястото на инцидента заяви пред АФП, че силите на реда са използвали сълзотворен газ и след това са открили огън, за да разпръснат тълпата, но не е ясно дали са използвали гумени куршуми или бойни патрони.

Чуждестранни посланици в Мианмар призоваха новия военен режим на страната да не използва насилие срещу протестиращи след съобщения за разполагане на войски в някои части на страната.

"Призоваваме силите за сигурност да се въздържат от насилие срещу демонстранти, които протестират срещу свалянето на законното им правителство", се казва в изявление, подписано от Европейския съюз, САЩ и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!