33 щата обвиняват Инстаграм, че вреди на психичното здраве на младите хора

OFFNews 25 октомври 2023 в 12:19 1165 0

Социални мрежи

Снимка Pixabay

Социалните медии и влиянието им върху психичното здраве

33 американски щата завеждат искове към Мета и нейното приложение Инстаграм, като ги обвиняват в подвеждане на обществеността относно рисковете от използването на социални медии и оказване съществена роля за проблемите с психичното здраве сред младите хора, предадоха Би Би Си и Ройтерс. 

В жалба, подадена във вторник, главните прокурори на 33 щата, включително Калифорния и Ню Йорк, заявиха, че компанията е използвала пристрастяващи функции, за да „впримчи“ потребителите, като същевременно прикрива „съществените опасности“ на своите платформи, пише Ройтерс.

В документа се посочва, че компанията собственик на Инстаграм, Мета, е нарушила законите за защита на потребителите, като е имала "измамно" поведение.

Освен това се казва, че компанията е събирала данни за деца под 13-годишна възраст, пренебрегвайки задълженията си съгласно Закона за защита на поверителността на децата онлайн.

„Социалните медийни компании, включително Мета, допринасят за проблемите с психичното здраве на младите хора и те трябва да бъдат държани отговорни“, казва главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, един от 33-мата главни прокурори, подписали делото.

Други девет щата също предявиха подобни искове в свои съдебни дела.

Представител от Мета съобщава, че компанията споделя ангажимента на главните прокурори за „осигуряване на безопасно онлайн сърфиране на тийнейджърите “ и „вече е въвела над 30 инструмента за подкрепа на тийнейджъри и техните семейства“.

„Разочаровани сме, че вместо да работим продуктивно с компании в цялата индустрия, за да създадем ясни, подходящи за възрастта стандарти за многото приложения, които тийнейджърите използват, главните прокурори избраха този път“, добавя представителят от Мета.

Мета и други компании за социални медии вече са изправени пред стотици съдебни дела в САЩ, заведени от семейства, млади хора и учебни заведения за въздействието върху психичното здраве.

Това бележи най-голямата акция до момента и идва след разследване на практиките на компанията от 2021 г. от няколко държавни прокурори, след като подател на сигнал, Франсис Хауген, свидетелства в САЩ, че компанията е знаела, че нейните продукти могат да навредят на деца.

Тогава Мета оспори твърдението, че Инстаграм вреди на психичното здраве на младите хора.

„Просто не е вярно, че Инстаграм е „токсичен“ за тийнейджърките“, казва Пратити Райчоудхури, вицепрезидент и ръководител на изследванията в Мета.

„Проучването всъщност показа, че много тийнейджъри смятат, че използването на Инстаграм им помага, когато се борят с видовете трудни моменти и проблеми, с които те винаги са се сблъсквали“, добавя Райчоудхури.

Има проучвания, които сочат, че прекомерното използване на Фейсбук не е свързано с психологически вреди, но има и много изследвания, които установяват, че прекарването на дълги периоди от време в социалните медии може да има пагубно въздействие върху психичното здраве на младите хора.

В Обединеното кралство следовател, наблюдаващ смъртта на Моли Ръсел, заключи, че ученичката е страдала от „негативните ефекти на онлайн съдържанието“.

33-те щата търсят финансови обезщетения и спиране на предполагаемите вредни практики на Мета.

Голяма част от делото е скрита от обществеността, но конкретно се назовават функции като харесвания, предупреждения и филтри, за които се твърди, че са „известни с насърчаването на телесната дисморфия (синдром на изкривеното огледало) на младите потребители“. Телесната дисморфия кара човек да прекарва много време в безпокойство за недостатъци във външния си вид и често тези възприемани недостатъци са незабележими за другите.

„Изборът и практиките на дизайна на Мета се възползват от и допринасят за податливостта на младите потребители към пристрастяване“, се казва още в съдебния иск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика