Вижте пръв трейлър на “Дунав Ултра - филмът” (видео)

OFFNews 22 ноември 2016 в 16:29 5101 0

Днес е официалната онлайн премиера на трейлърa към очаквания с интерес документален филм “Дунав Ултра - филмът”. Видеото е част от уникалната кампания за популяризиране на един от най-красивите, най-откъснатите, но и с най-висок потенциал за развитие региони у нас – Дунавския. 
 
Работата по продукцията, която бе заснета в рамките на тазгодишното предизвикателството “Дунав Ултра 3: River Monsters” (независима кампания-кауза за популяризиране на поречието на река Дунав), все още продължава. Трейлърът към нея вече може да се види от всеки. 

Тази година четирима българи участваха в уникално спортно предизвикателство - трябваше да преминат дистанцията на веломаршрута “Дунав Ултра” от 682 км за по-малко от 48 часа с бягане (40 км) и карайки велосипед (642 км). Атлетите-аматьори се включиха в невероятното изпитание, водени от благородната кауза да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав.
 
Приключението им бе заснето на лента, а в актуалния трейлър (само в две минути и половина), режисьорите Траян Велев и Ваня Богданова ни потапят в магията на река Дунав: изправят ни пред прекрасни гледки, римски крепости и забравени градове. Продукцията дава усещането за предстояща битка на духа и волята. Долавят се вибрациите на могъщата и величествена река Дунав! 
 
Преди седмица официално беше представен и самият веломаршрут ”Дунав Ултра” - най-дългият туристически веломаршрут в България. Той води началото си от най- северозападното населено място на страната – с. Куделин - и завършва в най-североизточното населено място – с. Дуранкулак на Черно море. Зад създаването на веломаршрута стои личната история на Борис Бегъмов - 48-годишен колоездач-аматьор, който преобръща живота си в името на идеята за популяризиране на велотуризма по поречието на реката.
 
Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката и води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове (Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум). 
 
Уникалният древноримски град Улпия Ескус е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.
 
Консултант по автентичността на археологическите обекти по веломаршрута е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН. 
 
Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта “Баба Вида” (гр.Видин), античните крепости “Августа” (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене),  Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват "Сребърна" и Дуранкулашкото езеро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови