Вавринка разгроми Надал и спечели Australian Open

Владимир Йончев 26 януари 2014 в 13:10 4947 2

Станислас Вавринка
Станислас Вавринка

Швейцарският тенисист Станислас Вавринка победи убедително фаворита Рафаел Надал и спечели Australian Open.

Вавринка спечели много убедително първите 2 сета с 6:3 и 6:2.

Освен сигурната му игра, причината за лесната преднина бе, че Рафа изпитваше силни болки в гърба и се наложи физиотерапевтът да влиза на корта.

В третия сет Надал се посъвзе и победи с 6:3, благодарение и на грешки на съперника му. Силите му обаче стигнаха дотам и четвъртият сет бе за Вавринка (6:3), а с това и целият мач.

Така 13-ият двубой между Вавринка и Надал стана първият, завършил в полза на родения в Лозана швейцарец.

Титлата от Австралия е първа от Големия шлем в кариерата на 28-годишния Вавринка. В понеделник той ще се изкачи от сегашното 8 място до №3 в световната ранглиста след водача Рафаел Надал и втория Новак Джокович.

От понеделник Вавринка ще е и ракета №1 на Швейцария - позиция, която от 13 години заема легендарният Роджър Федерер (№6).

"Всичко това ми се струва лудост. Никога не съм смятал, че ще стигна финал и ще успея да спечеля титла от Шлема. Не съм мечтал за подобно нещо, тъй като винаги съм мислил, че не съм достатъчно добър, за да победя тези момчета. Не съм вярвал, че мога да бъда номер 3 в света. Това е изненада. Не мога да повярвам какво се случи, все още имам чувството, че сънувам. Гледал съм толкова много финали от Шлема и винаги съм си казвал, че там е мястото само на най-добрите", каза Вавринка по време на пресконференцията си след мача.

Той изрази и съжалението си за контузията на Надал.

"Едва ли някой иска да спечели, докато съперникът му е контузен. С Рафа сме добри приятели, тренираме постоянно заедно. Щабовете ни също са в чудесни отношения. Рафа винаги ме поздравява при мои победи, изпраща ми съобщения. Беше странно да се изправя срещу него на финала и съжалявам, че получи травма. Надявам се контузията да не е тежка след всички проблеми, които имаше през миналата година. Той се върна на върха, спечели толкова много титли и определено е човек, от когото се нуждаем в тениса", каза Вавринка.

На пресконференцията си след мача Надал даде подробности за случилото се на корта и причината за поискания медицински таймаут в началото на втория сет.

"Проблемът беше в гърба. Почувствах леки болки още в началото при загрявката. Започнах да се чувствам наистина зле към края на първия сет. Ключовият момент обаче дойде на старта на втората част, когато при движение за сервис получих остра болка и гърбът ми се вдърви. Физиотерапевтът опита да отпусне гърба, но когато това се случи по време на мач, е почти невъзможно. Върнах се на корта и опитах. Знаех, че при това положение нямам реални шансове.

Трудно е да останеш на корта в такъв момент, но дадох всичко от себе си до края. Опитах да доиграя мача колкото се може по-добре заради публиката, заради съперника, заради мен самия. Това и направих до последната точка. Днес беше невъзможно да спечеля, защото съперникът беше прекалено добър", каза Рафа.

Надал не пропусна да похвали силната игра на Вавринка.

"Той игра невероятно и наистина заслужи тази титла. Много се радвам за него. Той е страхотно момче и е добър мой приятел. Той имаше чудесен сезон през миналата година, а започва тази с две титли. Това е изключително. Стан наистина се представи страхотно през целия турнир. Когато той играе така, е много трудно да го спреш. Той е много уверен, удря топката много, много здраво и се движи много по-добре от преди. На бърз корт като този тук е много трудно да бъде спрян тенисист, който играе като него. Това е", каза Надал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!