Ценков и Вачков по БНТ от "Дакар"

Любомир Тодоров 08 декември 2011 в 11:11 2844 0

IMG_0142
IMG_0142

На 1 януари 2012 г. под стартовата арка в Мар дел Плата ще застанат българските състезатели в най-тежкото рали на света. Петър Ценков ще запише своето второ участие в рали “Дакар”, а съотборникът му Младен Вачков ще дебютира.

Двамата ни пилоти ще разчитат на главния механик Димитър Ортаков и топсъстезателите ни по офроуд Руси Русев и Руслан Трифонов, които също ще са част от асистентския екип на отбора. И тази година с екипа ще пътува известния в моторспорт средите фотограф Стоян Драев.

Състезателните машини тази година са тунинговани изцяло в България от Петър Ценков и с помощта на механиците и инженерите от Авиокомпания „Карго Ер”. Специалните изработки и тунинг части са направени от механика на отбора инж. Димитър Ортаков (Омбре).

"Правим всичко това за българите. Искам да имаме самочувствие, че можем, че нашият флаг се вее на другия край на света! Без спонсорите и приятелите ни нямаше да можем да постигнем нищо. Държавата също ни помогна в лицето на МФВС и МТИТС. Ще караме с нови АТВ-та, тунинговани от български механици.

За първи път български отбор ще разполага със свой собствен асистентски камион.

Днес получихме и каски от Scorpion Exo. С такава кара и шампионът при мотоциклетистите на "Дакар" Марк Кома. На 27 декември трябва да пристигнем в Аржентина. Пожелаваме си да завършим състезанието и да се приберем живи и здрави с Младен", заяви Петър Ценков пред медиите.

"Този спорт е много скъп. Оценявам труда на пилотите и техния екип и знам колко трудна е подготовката им. Желаем ви успех и да дадете най-доброто от себе си и да ви посрещнем усмихнати", каза зам.-министърът на МФВС доц. Лазар Каменов.

Българската национална телевизия ще излъчва студиа за рали "Дакар" всяка вечер от 1 до 15 януари. Те ще бъдат по БНТ2 от 22:30 часа и по БНТ1 от 24:00 часа. Ще бъдат излъчвани официалните кадри от етапа за деня плюс коментари от специалисти и разговори в ефир с Ценков и Вачков.

Общо 465 състезатели ще стартира в рали "Дакар 2012". Общото разстояние, което трябва да изминат Петър Ценков и Младен Вачков в 14-те етапа на територията на Аржентина, Чили и Перу, е 8363 км. От тях 4406 км са скоростни отсечки.

Очаквайте следващата седмица коментар на ралито етап по етап от самия Петър Ценков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови