Рекорден брой участници в Маратона на приятелството в Плевен

OFFNews Последна промяна на 20 май 2019 в 17:38 3277 0

Шестото издание на "Маратон на приятелството" Плевен събра рекорден брой участници в широк възрастов диапазон - от 3 до 82 години. В различните си дисциплини то привлече общо над 650 участника от 11 държави, сред които Великобритания, САЩ, Франция, Румъния, Нидерландия, Литва, Индия, Непал, Кот д'Ивоар и, разбира се, България.

Сред приятните изненади тази година беше засиленият интерес от страна на най-младите бегачи - общият брой участници в детското и 3-километровото състезание надхвърлиха 320!

Най-малките в т.нар. детски маратон бяха едва 3-годишни. Голям брой участници привлече и 3-километровият градски крос, в който имаше изключително възрастово разнообразие. Най-младият участник в него беше бебе в количка, бутана от тичащата по трасето майка. Най-възрастен и тази година се оказа талисманът на събитието – 82-годишният Христо Витков. На маратонската дистанция за пореден път, въпреки горещото време, се представи изключително успешно 71-годишният британец Алан Кий.

Победител в маратонската дистанция (42,2 км) за трети път в историята на състезанието беше Димчо Мицов, който подобри времето си от 2018 г., финиширайки за 2 часа и 40 минути. При дамите най-бърза беше Таня Димитрова, която измина дългата дистанция само за 3 часа и 28 минути.

35 души се включиха в новата инициатива на организаторите „Моят първи маратон". Въпреки температурите от 28 градуса на сянка, по-голямата част от новите маратонци успяха да финишират и бяха бурно аплодирани на сцената. Един от тях получи и допълнителна поощрителна награда, изтеглена чрез жребий – български електрически велосипед Eljoy.

В 21,1-километровата полумаратонска дистанция за пореден път победител стана Иво Балабанов (1:10:02), а от дамите - Билсерин Сюлейман (1:30:24).

„За мен, като организатор, не са важни рекордите, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме вече шест години, започват да дават резултати. Плевен вече знае какво е маратон, децата вече очакват събитието, родителите им и бегачите в страната също. Това беше най-хубавото ни събитие досега и независимо, че Плевен е най-малкият град в България, в който се провежда маратон, показахме, че събитието има потенциал и на него хората се чувстват добре. Освен все повече участници, срещаме и все повече партньори, главно български и регионални компании, които подкрепят начинанието. Виждаме как за тях и за много други хора това събитие става все по-важно и ценно." – разказа минути след края на шестия Маратон Плевен основният му организатор – Станислав Георгиев от "Eyes-Open" и Спортен клуб „Бегач“.

На финала на събитието той съобщи от сцена и датата на предстоящото догодина, седмо, издание на "Маратон на приятелството" Плевен - 17 май 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови