Путин заговори за спиране на трансферите

Последна промяна на 12 ноември 2016 в 22:09 2802 0

Президентът на Русия Владимир Путин шокира спортната общественост в страната с изявление, че се обмисля закон за ограничаване на трансферите в чужбина.

Подобни мерки имаше по времето на социализма, когато на играчи под 30 години е било забранено да отиват да играят в чужбина, а след тази възраст просто никой не ги е искал. Мярката ще засегне най-вече хокея и в по-малка степен футбола.

"Трябва да се въведе ред. Поиграй първо определено време в родината и след това можеш да ходиш някъде. Трябва да се промени така законът, че клубовете ни, които произвеждат таланти да не търпят загуби, а и самите момчета да не искат да заминават, като им се създадат условия у нас, както финансови, така и като материална база", каза Путин на среща с работниците от завод "Автодизел" в Ярославъл, където има силен хокеен отбор.

"Имаме много добра спортна школа, която създава много перспективни състезатели, чийто труд е ценен и те са търсени навсякъде", каза още Путин, който откри в Ярославъл монумент в памет на загиналите на 7 септември 2011 година в самолетна катастрофа хокеисти и треньори на местния Локомотив.

Проектът се казва "Хокейно братство" и представлява сложна фигура, която изглежда като излитащ самолет или птици според гледната точка.

За смъртта на хокеистите имаше един-единствен обвиняем - заместник генералният директор на авиокомпанията "Як Сервис" Вадим Тимофеев. Той беше осъден на пет години, но впоследствие амнистиран.