Отбор от бежанци ще участва на Олимпиадата в Рио

OFFNews 04 юли 2016 в 15:59 4872 1

17-годишната Юсра Мардини

Отбор от бежанци ще участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Те ще се състезават под олимпийски флаг, съобщи mnn.com. 

"Тези бежанци нямат дом, нямат екип, нямат флаг, нямат национален химн. Ние ще им предложим дом в Олимпийското село както и на другите атлети от цял свят. Олимпийският химн ще бъде изпълняван в тяхна чест и ще излязат на стадиона с олимпийското знаме", заяви Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет. 

Отборът на бежанците ще излезе на церемонията по откриването на Олимпиадата преди домакините от Бразилия. 

Олимпийският комитет ще помогне за разходите за тренировките, екипировката и пътуването на атлетите от отбора на бежанците. 

В отбора на бежанците влизат шестима мъже и четири жени.

Рами Анис е сириец, пристигнал в Турция през 2011 г. Той е достигнал бреговете на Гърция с надуваема лодка, а оттам е стигнал до Белгия, където живее и тренира. Анис ще участва в състезанието по плуване на 100 м бътерфлай. 

36-годишният Йонас Кинде е избягал от Етиопия в Люксембург през 2013 г., защото животът му е бил застрашен.Той ще участва в маратона при мъжете. 

Спортистът от Южен Судан Йех Пур Биел е избягал от дома си в Южен Судан на 10-годишна възраст. Мъжът е тренирал различни спортове по време на престоя си в бежански лагер в Кения. Едва миналата година, на 20-годишна възраст, е започнал да участва в състезания по бягане. Той ще се състезава в бягането на 800 метра.  

Джеймс Ниянг Чиенджйек също започнал да участва в състезания по бягане в бежанските лагери в Кения. Баща му е бил войник, който е бил убит в Судан през 1999 г. по време на войната. Когато отново започнала война през 2011 г. Чиенджйек напуснал страната, за да не го сполети същата съдба. Той ще участва в бягането на 400 метра. 

21-годишната Анджелина Надай Лохалит не е виждала родителите си откакто е била на 6 г. Заедно с леля си тя е заживяла в бежански лагер в Кения. Лохалит е от Южен Судан. Тя ще се състезава в бягането на 1500 метра. 

Роуз Натике Локониен също е от Южен Судан. Тя е напуснала родината си като дете и също е живяла в бежански лагер в Кения. Тя е напуснала страната на 9-годишна възраст със семейството си. Родителите ѝ се върнали в Южен Судан през 2008 г., а Локониен останала в лагера с братята и сестрите си. 23-годишната спортистка ще участва в бягането на 800 метра. 

Пауло Амотун Локоро напуснал Южен Судан и заминал за Кения през 2006 г. на 14-годишна възраст. Там той заживял в бежански лагер с майка си, която била в лагера от 2002 г. 24-годишният Локоро ще участва в бягането на 1500 метра. 

Йоланде Нукаса Мабика останала сирак по време на войната в Демократична република Конго. Тя е отгледана в дом за деца в Киншаса. През 2013 г. Мабика заминала за Бразилия, където потърсила убежище по време на Световното първенство по Джудо. Тя ще се състезава в полутежка категория джудо при жените. 

Пополе Мисенга бил на 9 години, когато войната в Демократична република Конго го разделила от семейството му. Той прекарал 8 дни сам в гора, преди да бъде отведен в Киншаса. Подобно на Мабика, Мисенга потърсил убежище в Бразилия през 2013 г. Той ще участва в състезанието по джудо. 

Юсра Мардини напуснала Сирия през 2015 г. с надуваема лодка. 17-годишната Мардини ще участва в плуването на 200 м свободен стил. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови