Защо легендата Олга Корбут разпродава олимпийските медали?

OFFNews 28 февруари 2017 в 10:25 13453 1

Легенда на СССР в спортната гимнастика започна разпродажба на изключителната си колекция от медали. Става въпрос за Олга Корбут, която от 27 години живее в САЩ.

Освен трофеите дамата предостави на Heritage Auctions лични вещи. Подбудите на 61-годишната Олга не бяха оповестени. Но за съмненията по-късно.

Най-скъп се оказа златният медал от отборната надпревара на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година. Анонимен купувач извади 66 000 долара за него. За по 24 хиляди долара бяха изтъргувани сребърни медали в индивидуални дисциплини от Олимпиадите в Мюнхен и в Монреал 4 години след това. 

Почти 53 000 плати участник в търга за златния медал от волната програма в Мюнхен.Все още не е продадено златото и на уред от същата Олимпиада. 

Още 3000 долара Олга прибра за свое трико, което използвала на демонстрация в Лондон през 1973 година. За символичните 49 долара беше продадено списание Sports Illustrated, върху чиято корица грее гимнастичката. То има автограф от Олга.

Явно положението е драматично, защото легендата извади акредитации от състезания, съветски значки и дори паспорта си с първото американско гражданство, който отдавна не е валиден.

През 1990 година звездата от беларуски произход отиде да живее в САЩ. Там обаче явно не й провървя. В началото на века се чу, че е задържана за кражба на стоки в магазин за сумата от 19 долара! Случаят не стигна до съд. После 23-годишният й син Ричард получи 3,5 години затвор след участие във финансови машинации.

Явно аукционът не е от добър живот, размишляват приятели в бившия СССР, които са загубили дирите на легендата. "Отдавна не сме се виждали, нито чували", призна друга легенда на този спорт - 9-кратната олимпийска  шампионка Лариса Латинина.

Иначе още 26 вещи на Олга чакат своя купувач. Дотук легендата на СССР прибра 230 000 долара, но 50 000 от тях ще отидат за посредниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови