Нови правила в Шампионска лига от сезон 18/19

OFFNews 26 август 2016 в 14:43 14806 0

УЕФА официално обяви предстоящите промени в Шампионската лига, които ще влязат в сила от сезон 2018/19. Според тях всичките четири представителя на четирите водещи първенства - Англия, Испания, Германия и Италия, ще попадат директно в групите на турнира без никакви квалификации. Досега последният беше принуден да мине през плейофната фаза, което в някои случаи доведе до отпадането му, пише Sportal. 

От европейската централа гарантират, че промените по никакъв начин няма да навредят на първенците от по-слабите първенства като българското. Това означава че шампионът на Първа професионална лига ще продължи да си играе квалификации по същата схема като досега - т.е. ще си бъде в потока на шампионите, където съперници ще са първенците на другите по-слаби първенства.

Ръководителите на УЕФА прибягнаха до тези промени, за да откажат клубовете от водещите първенства от идеята да си основат собствена Суперлига. Предвижда се и увеличение на парите както в ШЛ, така и в Лига Европа.

Освен това занапред всеки клуб ще участва с коефициент, изчислен от неговите лични постижения в евротурнирите, а не от този на страната.

Предвиждат се също така клубове с историческо значение в турнира да се ползват с привилегии. Това означава, че ако даден тим преди много години е имал сериозни успехи, това да се взима под внимание в клубния коефициент. В момента действа правилото, че коефициентът се изчислява въз основа на резултатите от изминалите пет сезона.

От УЕФА ще разкрият всички подробности до края на годината. Промените ще важат за най-малко четири сезона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови