Лоран Тили: Не знам как успяхме да спечелим

OFFNews 18 октомври 2015 в 09:31 8003 0

„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се, направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“, заяви селекционерът на Франция Лоран Тили, за сайта на БФВолейбол volleyball.bg, минути след драматичния полуфинал на Евроволей 2015 срещу България.

Нашите момчета изиграха поредния си много силен мач на шампионата и поведоха с 2:0, но някак си „петлите“ успяха да се съвземат и да обърнат двубоя.

„Беше битка! Върнахме се от ада. Обстановката в залата бе неноромална. Публиката и отборът бяха като едно и просто ни разбиха в първите два гейма. Нямахме отговор и решение. След това просто нямаше какво да губим. Започнахме точка по точка, гейм по гейм да се връщаме в мача и спечелихме накрая. Не знам какво е казал Тинюти, но аз никога не съм виждал подобна публика като тази. Преди мача няколко човека ми казаха, че тук хората са страхотни фенове и ще бъде лудо и трябва да съм готов, да го очаквам. Но въпреки това бях изненадан. На моменти въобще не чувах какво ми казват съотборниците и треньорът. Беше много тежко. Опитвах се да не гледам в трибуните. Да не гледам феновете, а да се концентрирам върху това, което се случва“, каза пък Кевин Тили.

На финала Франция ще играе срещу Словения. Двубоят е от 20:45 часа. От 17:30 часа в „Арена Армеец“ ще започне и последният мач на България на това Европейско първенство. Родните „лъвове“ излизат срещу Италия в спора за бронзовите медали.

Капитанът на Франция: Публика като тази не съм виждал никъде

Капитанът на Франция Бенджамин Тинюти бе много доволен от класирането на своя тим за финала на Евроволей 2015. „Петлите“ падаха с 0:2 в препълнената до краен предел „Арена Армеец“, но някак си успяха да оцелеят в третия гейм, който измъкнаха с 26:24 и да спечелят мача с 3:2. В спора за златото шампионите от Световната лига ще играят срещу приятната изненада в турнира Словения. „Лъвовете“ на Пламен Константинов ще спорят за бронзовите медали на шампионата с Италия. И двете срещи са в неделя. Първо от 17:30 часа е малкият финал за 3-о място, а в 20:45 часа трябва да зaпочне и финалния сблъсък Франция – Словения, който ще определи новия шампион на Европа.

„Бяхме поставени под страхотно напрежение в първите два гейма. Всички играчи от българския отбор играха добре, но мисля, че напрежението дойде най-вече от тази публика. След това просто се опитахме да играем по-добре. И в един момент след третия гейм видяхме по лицата на играчите от България, че сякаш започват да си мислят, че могат да изпуснат мача и да загубят. И опитахме да използваме това. Продължихме да натискаме и накрая постигнахме страхотна победа. Да падаш с 0:2 и да спечелиш в тази зала в София пред 13 000 зрители, това е нещо невероятно“, заяви за сайта на БФВолейбол volleyball.bg капитанът на Франция Бенджамин Тинюти.

На въпроса виждал ли е някога атмосфера като тази в „Арена Армеец“ играчът на „петлите“ отговори така: „Наистина ли? Мисля, че не. Виждал съм атмосфера като тази, но не и напрежение като това, което изпитах днес. В Полша на Световното първенство миналата година публиката бе страхотна, но тази вечер бе съвсем различно. Тук се усещаше, че хората по трибуните са леко агресивни. И определено е много трудно за нас играчите да играем в такава обстановка. Но беше хубаво. Най-вероятно, защото спечелихме.“

„Словения до момента изигра страхотен турнир. Играхме контролна среща с тях преди европейското и загубихме. Така че още преди шампионата знам, че Словения е добър отбор. Имат страхотни играчи, които играят в много силни чуждестранни отбори. Трябва да се подготвим по много внимателен начин. Да бъдем агресивни и да направим всичко, за да спечелим“, завърши Тинюти.

„Обстановката в залата бе откачена. Не успяхме да играем добре в първите два гейма, защото България сервираше много добре. В общи линии играеха много добре във всички елементи. И бе много трудно за нас. След това успяхме да намерим нещо и аз не знам какво, но постепенно подобрихме играта си. Започнахме да сервираме добре, блокадата ни заработи, в защита извадихме няколко топки. Искаме този златен медал и това е основната причина за днешния обрат и тази победа“, коментира пък либерото на французите Женя Гребенников.

„Словения е много добър отбор. Разполагат с много силни нападатели като Гаспарини, Чебул. Трябва да играем така, както можем. Да покажем тази игра, която демонстрирахме през целия шампионат до тук“, Женя Гребенников.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови