Линдзи Вон с 51-ва победа за Световната купа

Васил Георгиев 26 февруари 2012 в 14:05 1876 0

Линдзи Вон снимка: БГНЕС
Линдзи Вон снимка: БГНЕС

Ледената кралица Линдзи Вон спечели 51-ата си победа за Световната купа при алпийките.

27-годишната американка триумфира в супергигантския слалом на пистата "Марк Жирардели" в Банско. Суперзвездата на световните ски при дамите стигна до 94-ия си подиум в стартове за големия Кристален глобус в 296-ия си старт за Световната купа, преодолявайки перфектно подготвеното трасе в планинския ни курорт за 1.15,66 минути. Чаровната американка, която започна тазгодишната си българска авантюра в доста лошо настроение успя да върне окончателно усмивката на лицето си, измъквайки драматично победата. Вон бе доста нестабилна в горната част на трасето, като направи няколко грешки. Те обаче не се оказаха фатални и с феноменално каране в долната част на пистата, американката стигна до победата.

"Имах проблеми по трасето, но съм щастлива, че успях да се концентрирам в долната част на пистата и със силно каране стигнах до успеха - коментира Вон. - Нямам конкретна рецепта за победа. Във всяко състезание опитвам да съм максимално концентрирана и да се боря за победата. Това обаче става все по-трудно, тъй като с приближаването на края на сезона умората е все по-голяма. Очарована съм от публиката в Банско. Тук хората страшно много ме обичат, което ме прави щастлива. На финала на състезанието всички бурно ме аплодираха, което наистина ме трогна. Разбрах, че една от наградите за победителя е апартамент в Банско. Страхотно е, че сега ще имам тук в курорта ви мое местенце, където да отседна следващият път, когато дойда да се състезавам".

С успеха си Вон направи много сериозна крачка към спечелването на четвъртата си Световна купа. Втора в супергигантския слалом в Банско стана една от приятните изненади в състезанието Тина Вайратер. 22-годишната състезателка от Лихтенщайн стигна до петия си подиум в състезание за Световната купа, оставайки на 5 стотни от Вон. "Направих добро състезание, но определено можех да се представя и по-добре - каза Вайратер. - Дълго водех в класирането, но не съм си правила илюзии, че ще успея да се преборя с фаворитките. Все пак не съм очаквала и второто място, така че това е страхотен резултат за мен". Място на подиума намери и Даниела Меригети. 30-годишната италианка остана на 7 стотни от победителката. За Меригети това е трети подиум в старт за Световната купа.

"Много съм доволна от третото си място - заяви Даниела Меригети. - Явно тук в Банско на италианските алпийци им върви. Алберто Томба ми прати SMS, с който ме поздрави за успеха". Една от преките съпернички на Вон за големия Кристален глобус Тина Мазе от Словения остана четвърта. "Не лошо състезание за мен - коментира Мазе. - Надявам се скоро да успея да се преборя с Вон и Рийш. Определено пистата в Банско е мой тип. Разочарована съм, че съботното спускане не се проведе. Този хълм бе идеален за такова състезание. Днес условията бяха наистина перфектни. Определено стартовете в Банско ще ми липсват през следващата година. Категорично бих искала всяка година да се състезаваме в курорта ви". Другата ключова фигура в Белия керван, актуалната носителка на Световната купа Мария Рийш от Германия демонстрира страхотно каране в горната част на трасето, но във финалните метри не успя да намери най-добрата скорост и трябваше да се задоволи с шестото място.

В супергигантския слалом на писта "Марк Жирардели" имаше и българско участие. Мария Киркова преодоля трасето за 1.23,13 минути и се нареди на 43-ото място от 43 завършили алпийки, с изоставане от 7,47 секунди от Линдзи Вон. След старта в Банско в класирането за Световната купа Линдзи Вон има 1602 точки, следвана от Тина Мазе с 1074, Мария Рийш с 1046 и др. Победителките получиха наградите си на "Бъндеришка поляна" от спортния министър Свилен Нейков, кметът на община банско Георги Икономов, суперзвездата на българския футбол Христо Стоичков и шефът на Бф Ски Цеко Минев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови