"Куршумът от Балтимор" - олимпиец №1 за всички времена

Лъчезар Вълев 01 август 2012 в 16:04 3303 0

Майкъл Фелпс. Снимка: ЕПА
Майкъл Фелпс. Снимка: ЕПА

Името на американския плувец Майкъл Фелпс ще бъде изписано със златни букви в историята на световния спорт. 

27-годишният спортист, носещ прозвището "Куршумът от Балтимор", спечели своя 15-и златен медал от Олимпийски игри, след като победи убедително в щафетата 4 х 200 метра свободен стил.

Така медалите на Фелпс от Олимпийски игри стават общо 19 - 15 златни, 2 сребърни и 2 бронзови.

Плувецът задмина по брой отличия руската гимнастичка Лариса Латинина, която има 18 - 9 златни, 5 сребърни и 4 златни медала, спечелени в периода 1956-1964 г.

Американците спечелиха дисциплината за трети пореден път. Предишните два пъти бяха на Олимпийските игри в Атина през 2004 и в Пекин през 2008 г. И в трите финални плувания неизменно част от щафетата бяха Майкъл Фелпс и Райън Лохти.

Фелпс, който само час по-рано загуби драматично титлата в любимата си дисциплина 100 метра бътърфлай, беше избран на четвърти пост, където трябваше да се изправи срещу намиращия се в страхотна форма французин Яник Аниел.

До битка обаче не се стигна, след като Лохти, Конър Дуайър и Рики Беренс предадоха щафетата на Фелпс с огромна преднина. 

“Всичко се получи, както трябва. А няколко дни по-рано трябваше да бъда много сериозен и съсредоточен. Сега съм безкрайно облекчен и мога вече да разпусна и да се усмихвам на воля”, заяви след състезанието Фелпс.

“Искам да благодаря на момчетата от отбора, че ми помогнаха да подобря рекорда за спечелени отличия, макар че аз просто си вършех работата”, каза още плувецът.

Легендарната руска гимнастичка Лариса Латинина заяви, че едва ли в най-скоро време девойките – спортистки ще успеят да се приближат към рекорда на Фелпс, а камо ли да го подобрят.

"За цялата история на гимнастиката само аз и Вера Часловска (също прославена гимнастичка) успяхме да постигнем абсолютното лидерство на две поредни Олимпиади. Тя беше моят Райън Лохте, главната ми конкурентка, която ми помагаше да се усъвършенствам”, допълва Латинина.

Кой е "Куршумът от Балтимор"?

Майкъл Фред Фелпс е роден на 30 юни 1985 г. в Балтимор, щата Мериленд, САЩ.

Израства в семейство на полицай и учителка. През 1994 г. родителите му се развеждат. Има две по-големи сестри, които също се занимават с плуване.

Майкъл започва да плува на седемгодишна възраст. Когато е на десет, вече поставя национален рекорд в своята възрастова група.

Обречен на успех

На олимпийските игри през 2004 г. печели 6 златни и 2 бронзови медала. Обявен е за „Най-добър плувец на годината“ в света през 2003, 2004, 2006 и 2007 г., и за "Най-добър плувец на годината" в Америка за 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 и 2007 г.

На световното първенство през 2007 година печели 7 златни медали и чупи 5 световни рекорда. Фелпс е най-младият плувец, счупил световен рекорд (200 метра бътерфлай на 15 години). Той е описван от приятели и познати като самотник, но много сърдечен и доброжелателен.

Откакто е професионален плувец, Фелпс се опитва да достигне и надмине рекорда от седем златни медала от една олимпиада на Марк Шпиц, поставен през 1972 г. на Олимпийските игри в Мюнхен.

Това се случва на игрите в Пекин през 2008 г., когато Фелпс се класира да се състезава в 8 плувни дисциплини, печели 8 златни медала, поставя 7 световни рекорда и бие този рекорд. На световното първенство в Рим през 2009 г. печели 5 златни и един сребърен медал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови