Quantcast

Кралев: Трите медала от Олимпиадата са успех, изпуснахме още четири

За четири години 14-те федерации, изпратили спортисти на Олимпиадата, са получили общо 50 млн. лева, като са донесли на държавата 191 медала от европейски и световни първенства

OFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 11:16 9036 2

„Трябва да се радваме на всяко едно отличие, което нашите спортисти печелят. Трите медала от Олимпиадата са успех“, каза в ефира на bTV министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Откакто съм министър твърдя, че не сме в състояние и като икономика, и като ниво на българския спорт да изискваме максимално представяне от българските спортисти“, акцентира той. Според него оценката за българското представяне на Летните олимпийски игри в Рио не може да бъде еднозначна.

„Ансамбълът ни, Елица и Мирела успяха да се реализират, други като Ивет Лалова, Тихомир Иванов, Антоанета Бонева, Панчо Пасков, Ивайло Иванов, гребците ни дадоха всичко от себе си, за да се докажат. Имаше и такива спортисти, чието представяне мина незабелязано“, добави той.

„Още преди заминаването на българските спортисти за Рио имаше подготовка от определени кръгове да бъдем атакувани, като коментарите да бъдат подчинени на предстоящите президентски избори“, заяви Красен Кралев.

„Атаката започна още преди да заминем, като ни предричаха, че няма да вземем нито един медал. На 3-тия ден започнаха да питат къде са ни медалите, при положение че всички знаят, че силните ни спортове са в последните дни. Наричаха спортистите ни туристи, куфари“, допълни той.

Кралев коментира и изказванията за изхарчени много държавни пари за спорт, без възвращаемост. Четиринайсетте спорта, които изпратиха представители на олимпийските игри в Рио за последния олимпийски цикъл от 4 г. са получили финансиране с публични средства в размер на 50 млн. лв, съобщи министър Кралев.

През тези 4 години те са донесли на държавата 191 медала, като 145 са от европейски първенства, а 46 от световни първенства. Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 г. атлетите, получили квоти за Рио– 51 спортисти – са получили финансиране в размер на едва 3 830 246 лв.

В периода 2013 – 2016 г. още 17 олимпийски спорта, които не са изпратили спортисти на Олимпиадата, са получили финансиране в размер на 26 млн. лв. За този период тези спортове са донесли 33 медала за България, като 29 са от европейски първенства, а 4 от световни първенства.

„Коментира се само един аспект, нека погледнем държави като Финландия, Естония, Португалия и Австрия, които взеха по-малко медали от нас“, допълни Красен Кралев. Той даде пример с публикация от в. Хюриет, според която Турция, която има 8 медала от Олимпиадата, е дала за всеки един от тях близо 258 млн. турски лири (151 млн. лв.).

Сребърната медалистка от Олимпиадата Мирела Демирева ще вземе премия от 200 000 лв., а треньорът й 160 000 лв., Елица Янкова – 150 000 лв., а нейният треньор 120 000 лв. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 000 лв., а треньорският им щаб – 236 250 лв.

Премии има още за 5-тите места на Владимир Дубов и Николай Байряков, за 7-те на Елис Гури, Ивайло Иванов и Невяна Владинова и за 8-те на Борислав Новачков, Михаил Ганев, Ивет Лалова и Антоанета Бонева.

„Ние спечелихме 3 медала, а изпуснахме още 4 – на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов. Реално те имаха възможност да спечелят медал, който изпуснаха в последния момент и проблемът не е свързан с техните качества, тяхната подготовка или в тактиката им. Те имаха нужда от психолог, не издържаха на напрежението, не си повярваха“, коментира министър Кралев.

Той сподели радостта си, че на Олимпиадата са се появили нови млади лица в българския спорт, които имат бъдеще като Елица Янкова, Тихомир Иванов, Панчо Пасков, Невяна Владинова.

„Никога не се е строяло толкова много и не се е правило толкова за спортната инфраструктура в страната, както по времето на първото и сегашното правителство на Бойко Борисов. Правим максималното с ограничения бюджет, с който разполага министерството. Знам, че има проблеми, работим за разрешаването им, но не може всичко да стане за 1-2 години“, коментира министър Кралев лошите условия в някои от спортните зали и стадиони в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7751

2

Big Smile

24.08 2016 в 16:17

Изтъкването на факта, че Турция е дала по 150 мил. лв. за медал (което не е ясно как може да се провери, докато при нас - 4 години Х 46 милиона / 3 = 61 милиона/ медал - и то без златен) ми се струва като оправдание - има и по-големи некадърници от нас...
Време е за оставки!
"Годзила" трябва да се върне във Варна.....