Кметът на Бистрица за Бистришките тигри, дербито с ЦСКА и шансовете им

В неделя от 15:00 ч. Витоша Бистрица гостува на ЦСКА в дербито на Югозападната "В" група, като се очаква ст. "Българска армия" да е пълен за мача. Какво обаче да очакваме от "Бистришките тигри" попитахме кметът на Бистрица и доскорошен футболист на Витоша

Деян Спасов 16 октомври 2015 в 17:35 6228 3

Николай Гюров

Николай Гюров е кмет на Бистрица, област София, от 2007 г. - втори мандат. Описва Бистрица, като едно от най-предпочитаните места за живеене в България, а работата си като удоволствие и същевременно голяма отговорност. Футболът обаче е голямата му любов или както го описва той - "играта на живота" му. Игра, която е и практикувал в няколко отбора преди да стане кмет.

Свързахме се с г-н Гюров, за да поговорим за футболните му изяви, мечтите му, свързани с футбола и Бистрица, настоящия отбор на Витоша, целта пред него, мача срещу ЦСКА и ситуацията около "армейците". Разбира се, не забравихме да попитаме и за доскорошното лице на Витоша Бистрица - министър-председателя Бойко Борисов, който поигра няколко години в отбора.*

В кои отбори и кога си играл футбол?

Футболът е играта на живота ми и нещо, което винаги е било част от мен и от семейството ми. Имал съм удоволствието за кратко да играя в школата на Левски Раковски под наставленията на Войн Войнов и на Бисер Хаздай. Приключвайки воаяжа си във футболен клуб Левски, няколко години играх във Витоша Бистрица, като в различните периоди от време съм бил в детските формации, в юношеските формации, след това за част от времето и в мъжкия отбор. Спрях малко преди да навърша 30 години.

Заемата ли позиция в клуба сега?

Не, на този етап нямам никаква позиция и нещо, което трайно да ме свързва с отбора, освен това, че всички сме фенове на Витоша и отново и отново се прехласваме по играта.

Кой поема издръжката на отбора?

Отборът е спортно дружество, има си своите спонсори, има си своя президент. В повече подробности и специфична информация не бих желал да навлизам, но те са дружество, което в момента по всичко личи има относително стабилно финансиране, което отговаря на целите на един отбор от малко населено място.

Предполагам, че същите спонсори на мъжкия отбор подпомагат и школата на клуба?

Разбира се, винаги приоритет е бил младите и детско-юношеските формации. Една моя мечта е да се направи национален център за подготовка на детско-юношеските формации на територията на Бистрица. Там вече източниците на финансиране са много и най-различни, като почнем от ФИФА, УЕФА, БФС, Министерството на младежта и спорта и др.

Какво смятате за моментното състояние на Витоша Бистрица?

Това, което се наблюдава е, че дойдоха много млади момчета. Момчета, които смея да твърдя са изградени футболисти. Има играчи от всички школи на софийските грандове - в това число на Левски, на ЦСКА. При всяко положение всички ние се радваме на интерес, но не на последно място трябва и таланти от самото населено място да стават част от отбора. От Бистрица не един и двама са онези, които са минали през различни дивизии в Западна Европа. В различни отбори в "Б" и "А" група, така че могат да се срещнат и таланти на местно ниво.

Някои от настоящите футболисти на Витоша Бистрица, между които е и бившият играч на ЦСКА - Четин Садула.

Отборът дотук в първенството има 9 победи, 1 равенство и 0 загуби. Какви са шансовете според вас за влизане в "Б" група?

С оглед неспецифчната среда и присъствието на ЦСКА в групата, класирането сякаш ще бъде ЦСКА и останалите. Има две класации - с ЦСКА и между борещите се за другата основна позиция. Да, има високо поставена цел и при всяко положение амбицията на спортно-техническото ръководство и на спонсорите е отборът да се завърне в професионалния футбол, така че ние очакваме това да се случи.

Толкова ли е голяма разликата между ЦСКА и Витоша и какви са шансовете ви в директния мач в неделя с основния конкурент за промоция?

Това може би е едно от най-коментираните спортни събития извън еуфорията около националния волейболен отбор. Разбира се, това предизвиква много положителна емоция, много настроение във всички нас, но ЦСКА е марка. Мястото на ЦСКА не е в тази дивизия. Ние сме реалисти. Аз съм убеден, че ще стане първо хубав, здрав - истински мач. Такъв, какъвто по-често трябва да срещаме по българските терени.

Възможно ли е младите и неопитни момчета в състава да се уплашат от името на ЦСКА?

Напротив, аз смятам, че те ще бъдат допълнително мотивирани в неделя. Днес в новото поколение виждаме израстване от чисто психологическа страна, защото виждате дълги години спортът страда именно от липса на самочувствие от липса на увереност и това го наблюдаваме във всички видове формации, във всички видове спортове в страната. Винаги нещо ни липсва. Виждам, че младото поколение има нов манталитет, има нещо, което е по-различно и това вече говори с резултатите. При всяко положение добрите ни резултати са олицетворение на качеството на играчите и като единици, и като колектив.

Ако трябва да ви върна отново на темата ЦСКА - какво смятате за ситуацията около отбора?

Това е неприятно за целия български футбол. При всяко положение самата игра страда, феновете страдаме. Във вените ми тече синя кръв - потомствен левскар съм, умирам за "синята" идея, но ще страдаме в годините от липсата на вечно дерби, от липсата на основния конкурент. Само в една здрава и конкурентна среда ние се теглим във висините. Както при беговите дисциплини - ако няма конкуренция, няма да има световни рекорди. Не може, ЦСКА не го заслужава. Много отдавна съм казал нещо. В играта влязоха много хора, които не могат да играят добре - в буквален и преносен смисъл. Те никога не са били добри политици, но не са били и добри спортисти. Има хора, които смятаха, че носени на гребена на вълната около футболните отбори могат да постигнат нещо, което не са успели да постигнат до този момент. Това за мен е избиване на комплекси. Нека хората, които разбират от футбол, да се занимават с футбол, да се занимават с любимата ни игра. Нездравите процеси при управлението на ЦСКА трябва да влязат във всички учебници как не трябва да се управлява едно спортно дружество.

Феновете на отбора можеха ли по някакъв начин да повлияят на развитието около ЦСКА?

Смятам, че това, което направиха феновете и на Левски и на ЦСКА стресна двете ръководства. Ако днес имаме отрезвяване, имаме нормализиране и оздравяване на средата, то това се дължи на тях. Фенът е част от емблемата на отбора. Играта няма да е същата без хората, които оставят сърцата си и душите си по трибуна, а някои някога и на терените.

Споменахте политици, влезли пряко във футбола. Няма как да не попитам липсва ли министър-председателят Бойко Борисов на "бистришките тигри"?

Не е порок човек да бъде отдаден на играта. Не е порок да бъде спортна натура. Липсва дотолкова доколкото е притегателен център и харизматична фигура, която безспорно даде тласък в развитието на местния отбор. Дължим изключително много на него и на факта, че се спряха кражбите на терени около стадиона. Благодарни сме, че даде основата, положи началото на нещо, което знаем в годините ще се наложи. Съоръженията, отборът - те ще останат за Бистрица, ще останат за поколенията. Направи се достатъчно, дори и повече от това, което сме очаквали. Бойко Борисов се отказа от активното си участие на терена, заради здравословно състояние, заради контузиите, които имаше в последните години.

Играли ли сте рамо до рамо с премиера? Имате ли преки впечатления от играта му?

Последните години не съм имал удоволствието да играя, дори и да играя на малки вратички не съм имал тази възможност. Нямам пресни впечатления от играта му, но знам, че определено държи да побеждава. Безспорно той беше мотиватор. На никого от нас не му е минавало през главата, че в дадена среща можем да изгубим. Просто победата се гонеше на всяка цена.

Кой заема сега мястото на Бойко Борисов като главен лидер и мотиватор на отбора?

Има няколко момчета, които са минали през "А" група - те са гръбнакът на отбора. Тази сплав между опита и амбицията на младите, които са продукт на софийските школи, е това, на което разчитаме в момента.

С какво могат "тигрите" да изненадат армейците в неделя?

С дисциплина и много мотивация. Смятам, че мотивацията за срещата е на ниво. Ще има подкрепа от бистричани. Чувам ги, че се уговарят. Когато стана ясна програмата, вече се правеха планове кога, къде, как ще се ходи, кой ще носи транспарантите. Очаквам колоритна агитка от Бистрица, но знам, че и домакините ще ни посрещнат подобаващо.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews