Италия охлади ентусиазма на Белгия

OFFNEWS 14 юни 2016 в 00:09 2979 0

Вечният фаворит на големи първенства Италия спечели първото голямо дерби на Евро 2016. „Адзурите” се наложиха с 2:0 над Белгия в дебютния си мач от група "Е" на турнира, който се игра пред 55 000 зрители в Лион.

Емануеле Джакерини откри резултата в 32-ата минута, а Грациано Пеле реши всичко в третата минута от добавеното време на мача. Двата тима изиграха един от най-качествените двубои от началото на турнира, създавайки множество отлични положения пред двете врати, от които паднаха само два гола.

Двубоят започна с натиск на белгийците и решително спасяване на Буфон. След това италианците изравниха играта и търпеливо започнаха да дебнат на контраатака. В края на мача статистиката показа владеене на топката 60 на 40 % за Белгия, но именно вратарят на "червените дяволи" Тибо Куртоа трябваше да прави фантастични спасявания, защото точните удари бяха 6:2 за Италия. Все пак на няколко пъти адзурите трябваше да спират съперниковите атаки с цената на тактически нарушения в средната третина на терена, за което "платиха" с четири жълти картона. Двубоят се игра на изключително високо темпо и в подчертано коректен тон.

Трябва да се подчертае, че както двамата голмайстори - халфът на Болоня Джакерини и нападателят на Саутхемптън Пеле, така и съотборниците, които им асистираха, Бонучи и Кандрева, са около 30-те. Особено впечатляващо бе първото попадение,  при което пасът бе от 40 метра и прехвърли двете белгийски защитни линии, Джакерини овладя и поведе топката с първото си докосване, а второто му бе неспасяемият шут във вратата на съперника. Опитът на италианците натежа над ентусиазма на изключително талантливите, но подчертано млади с все още несигурни белгийци. 

Италия поведе в групата с 3 точки, а с по 1 са Ейре и Швеция, които по-рано днес завършиха 1:1. Белгия ще търси първите си точки в следващия мач срещу Република Ирландия.

Белгия - Италия 0:2
0:1 Джакерини (32)
0:2 Пеле (90+3)

Белгия: Куртоа, Циман, Алдервайрелд, Вермален, Вертонген, Витсел, Наинголан, Фелайни, Де Бройне, Азар, Лукаку
Селекционер: Марк Вилмотс

Италия: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Кандрева, Пароло, Де Роси, Джакерини, Дармиан, Пеле, Едер
Селекционер: Антонио Конте

Съдия: Марк Клатенбърг (Англия)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови