Габриела Петрова: Не съм нарушила антидопинговите правила

OFFNews 28 март 2016 в 16:45 3701 2

Спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова даде светлина върху случващото се с положителната ѝ допингова проба. Лекоатлетката свика специална пресконференция, на която обясни, че е наясно със списъците със забранени вещества и е спряла да приема въпросния медикамент с мелдоний още в края на септември миналата година. Веществото беше забранено за употреба от Световната антигопингова асоциация от 1 януари тази година.

"Не съм дошла да се оправдавам, а да кажа истината. Заставам пред вас с гордо вдигната глава, защото не съм нарушила по никакъв начин антидопинговите правила и не съм опетнила честта на България. През 2015-а съм употребявала медикамент, в чиято съставка има мелдоний. В края на септември УАДА оповести списъка със забранените вещества от новата година. Длъжна съм да следя тези списъци и аз знаех, че мелдоният ще бъде забранен, поради което преустанових неговото вземане още през септември", заяви Петрова.

"През 2016-а по никакъв начин не съм взимала този препарат. Единственото обяснение е, че този препарат остава дълго време в организма. От тези над 140 спортисти, уличени в употреба на това вещество, никой не е наказан. Аз също не съм наказана, състезателните ми права не са спрени", каза още тя.

На пресконференция присъстваше личният треньор на спортистката Атанас Атанасов, който потвърди казаното от нея.

"Не сме се докосвали до него от началото на годината. Явно той остава много дълго време в организма, ако не е това, е станала огромна грешка", каза Атанасов и обясни, че преди Петрова да започне да го употребява, той се е консултирал с лекаря на националния отбор по лека атлетика.

Положителната проба е била дадена на 6 февруари в 7.30 часа сутринта в дома на лекоатлетката, а резултатът ѝ е бил съобщен на 4 март.

Мениджърът на Габриела Петрова, Веница Атанасова каза, че са предприети необходимите процедури и се очаква решение от страна на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

"Нашата информация е, че в "А" пробата е открито наличие на забраненото вещество, но не и концентрацията му. Отказахме отваряне на "Б" пробата в лабораторията в Кьолн, но я оставихме за по-нататъшно разследване. Ние твърдим и сме в процес на доказване, че тя е взимала за последно този препарат през 2015 г.", добави Атанасова.

Габриела Петрова каза още, че е взимала препарата само за три седмици заради преумора след тежките тренировки и си го е доставяла от чужбина.

"Когато съдбата и живота ми зависят от решението на други хора, няма как да не се притеснявам. Истината е само една, няма как да се измисли нещо друго. Не знам обаче дали УАДА ще признаят, ако са допуснали грешка. На мен лично не ми звучи логично близо 150 човека да не знаят, че този препарат е забранен от 1 януари и да продължат да го приемат. Няма кой луд да прекрачи всички правила и да взима забранени препарати. Може би не знаят и те колко точно време стои това вещество в организма и поради тази причина все още няма наказани", допълни спортистката.

"Не съм спирала да тренирам. Аз отказвам да приема това. Вярвам, че ще се докаже истината. През миналата година съм дала между 5 и 10 проби, трябва да погледна. Имам и състезателни, и извънстезателни. Идвали са вкъщи, идвали са на лагери на Белмекен. Никога не съм се крила от допинг полиция, подлежа на контрол денонощно. Атлетиката е смисълът на моя живот", каза още Петрова.

Атанас Атанасов разкри още, че ако нещата не се уточнят в близко време, то Петрова едва ли ще участва в планираните стартове от Диамантената лига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!