ФБР разследва шефа на ФИФА Сеп Блатер по корупционен скандал за 100 милиона долара

OFFNews 07 декември 2015 в 09:09 3027 0

Блатер

Снимка Архив

ФБР има документ, от който личи, че Блатер е знаел за огромните подкупи, прибирани от важни хора във ФИФА.

ФБР разследва ролята, която е играл президентът на ФИФА Сеп Блатер в скандал с подкупи за 100 милиона щатски долара, разкрива проучване на Би Би Си.

Спортната маркетингова компания ISL е платила общо 100 милиона долара на служители на ФИФА, включително бившия й президент (от 1974 до 1998 г.) Жоао Хавеланж и бившия й висш служител Рикардо Техейра.

В замяна през 90-те години компанията е получила изгодни телевизионно и маркетингови права.

(Според справка в Уикипедия ISL /International Sport and Leisure – Международен спорт и развлечения/ е швейцарска компания, „тясно свързана с ФИФА”. Тя е фалирала през 2001 г., с дългове 212 670 000 евро дългове.)

Блатер отрича да е знаел за подкупите и не е предприел никакви действия спрямо двамата.

Той дори позволил на Техейра да участва в небезизвестното гласуване за световните първенства през 2018 и 2022 година.

Репортерът на Би Би Си е видял писмо, с което разполага американското Федерално бюро за разследване (ФБР), и което поставя под съмнение отричането на Блатер.

В писмото, написано както изглежда от Хавеланж, става дума за плащания, които той е получил от ISL. В него пише, че Блатер е бил „напълно запознат с всички действия” и винаги информиран за тях.

Документът е приложен към искане на ФБР до швейцарските власти – да помогнат в разследването и по-специално да предоставят предишно следствено дело за подкупите на ISL.

През 2010 г. Блатер е потулил разкритието, че Хавеланж и Техейра са получили подкупи от ISL. А през 2013 г. каза пред Етичната комисия във ФИФА, че не е знаел за рушветите. Той беше изцяло оневинен.

79-годишния швейцарец, който казва, че ще се оттегли като шеф на ФИФА през февруари 2016 г., сега е отказал да отговаря на каквито и да било обвинения.

В момента Блатгер временно – за 90 дни - е отстранен от поста в световната футболна федерация, а в средата на този месец ще бъде разпитан от нейната Етична комисия.

Би Би Си цитира мнение на британският депутат Деймиън Колинс, от парламентарната комисия за култура, медии и спорт: „Трябва да се запитате защо той е гледал да защити тези хора и не само да ги защити, но и да им ги остави да играят активна роля в някои от най-важните решения на ФИФА”.

Журналистическото разследване е стигнало и до нови доказателства за това колко пари е похарчил Катар, за да спечели домакинството на световното първенство през 2022 г.

Лорд Трисмън, бивш председател на Футболната асоциация, е получил информацията от източници, близки до британското разузнаване, чиито сведения, „винаги са били много надеждни”. Според тях сумата, която катарците са изразходвали в подкрепа на своята кандидатура е била 117 милиона паунда (над 162,6 милиона евро).

Това е шест пъти повече, отколкото Англия отдели, за да се бори за домакинството на световното първенство през 2018-а и почти 12 пъти, колкото разходите на САЩ за тяхната кандидатура за 2022 г.

Лордът е добавил, че „не е достатъчно прозрачно” как се харчат такива средства и не се знае дали е било законно или не.

Неотдавна Лорета Линч, министър на правосъдието на САЩ, съобщи, че нови 16 души - служители на ФИФА и свързани с тях хора, са обвинени в хода продължаващото разследване на ФБР.

Гари Линекер, който поддържаше неуспялата британска кандидатура е казал пред Би Би Си: „Повдига ми се от равнищата на корупцията в спорта, който беше огромна част от моя живот и и е огромна част от живота на много хора по света...”

Той е изразил надежда, че „щом всичко е толкова очевидно прогнило, ние можем да излезем и някак да започнем наново и да го поправим”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови