Европейската конфедерация по волейбол с материал за Пламен Шекерджиев

ОFFNews 11 април 2015 в 15:39 3430 0

Снимка Българска федерация по волейбол

Пламен Шекерджиев

Европейската конфедерация по волейбол- CEV, публикува материал за българина Пламен Шекерджиев, който се състезава за националния отбор на страната ни на Евроволей 2015 за мъже до 19 години в Коджаели и Сакария.

Шекерджиев е един от основните играчи в селекцията на треньора Драган Иванов. Младежът заби 74 точки в петте мача от груповата фаза на европейския турнир.

Така българският отбор получи 10 точки и завърши на трето място в групата си. В събота нашият отбор ще играе срещу Сърбия в директен спор за влизане в топ 6 на шампионата, които се класират за Световното първенство в Аржентина.

Ролята на Шекерджиев в представянето на тима ни се превърна в повод от CEV да посветят материал на българина.

Текстът се казва "Запознайте се с Пламен Шекерджиев – българският универсален състезател" и разказва историята на родния волейболист.

Ето и пълен превод на статията на CEV за Пламен Шекерджиев:

Запознайте се с Пламен Шекерджиев – българският универсален състезател

Груповата фаза на Евроволей 2015 за мъже до 19 години ни предложи вълнуващи мачове от високо равнище, в които бъдещи звезди на европейския волейбол оставиха своя отпечатък. Един от тях е играчът на България с номер 1 Пламен Шекерджиев, който отбеляза 74 точки (средно по 14 .8 на мач) в първите 5 мача на шампионата и помогна на своя отбор да запази шансове за класиране на Световното първенство. Той е страхотен жив пример за легендарната поговорка: „Винаги очаквай неочакваното!“

Понякога хората се нуждаят от леко подбутване от съдбата, за да намерят правилния път в живота. Това се отнася и за Пламен Шекерджиев, 198 сантиметровият посрещач на България. Роден през 1998 година в Червен Бряг, малко градче в северна България, той започва да играе футбол в родното си място воден от това, което правят останалите деца на неговата възраст. По-късно настъпва момент, когато решава да смени спорта. Той просто има всичко необходимо, за да бъде обещаващ волейболист, но решава да избере леката атлетика с любими дисциплини висок скок и 400 метра бягане. Това негово увлечение приключва, когато открива волейбола, играейки с приятели след края на тежките тренировки на пистата. „Не исках да играя волейбол сериозно. Просто бе хубав начин да отпочинеш. Нищо повече от приятно хоби“, споделя Пламен.

Срещу тези лични предпочитания се противопоставя неговият чичо Иван Костадинов, който му казва, че трябва да започне да тренира волейбол сериозно. „Чичо ми настояваше отново и отново. Може би заради ръста ми и популярността на волейбола в България. Така че не можех да не чуя думите му и накрая реших да отида във волейболния клуб в моя град“, казва той. Не минава много време, когато скаутите на ЦСКА (София), един от най-добрите и титлувани волейболни клубове в България, откриват таланта му и го убеждават да отиде в София през 2012 година. „Получих обаждане от скаутите, след като играх на един турнир в Луковит. Бях изненадан, но в същото време и горд от себе си“.

Това е просто началото на едно бързо развитие, което го отвежда директно в националния отбор за мъже до 19 години. „Изключително вълнуващо е да играеш за националния отбор. Не съм очаквал, че ще постигна толкова много за толкова малко време“, заявява Пламен. Неговият треньор пък Драган Иванов добавя: „Той е завършен състезател и е играл като диагонал, посрещач, централен блокировач, а също така и разпределител. Ако продължава по същия начин го очаква страхотно бъдеще.“ Бъдеще, което включва една основна цел: „Искам да достигна до мъжкия национален отбор, но предпочитам да играя като посрещач“, си пожелава младият талант.

Всъщност няма значение на каква позиция ще играе в бъдеще универсалният състезател на България. Неговият очевиден талант и здрава работа по време на тренировките са най-добрите условия за една блестяща кариера. И ако има проблем с намирането на правилния пост на игрището, той отново може да потърси чичо си за съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови