Безпрецедентна акция за спасяване на алпинисти на връх Нанга Парбат

Александър Манушев 27 януари 2018 в 21:15 11445 4

Снимка http://altitudepakistan.blogspot.bg

Безпрецедентна спасителна акция се провежда в момента на връх Нанга Парбат 8125 м в Каракорум, Пакистан.

Френската алпинистка Елизабет Револ и полякът Томаш Мацкевич са правили опит за изкачване на върха, който има само едно зимно изкачване. Двамата са действали в чист алпийски стил, без височинни носачи, кислород в бутилки и предварително подготвени лагери.

На 25 януари са започнали финална атака на върха от лагер на 7300 м. Няма информация за хода на изкачването, но вчера е получен сигнал за помощ, тъй като Мацкевич е получил остра височинна болест, измръзвания и снежна слепота.

С помощта на Револ е достигнал палатката на височинния лагер, но не е бил в състояние да продължи надолу. Елизабет Револ е продължила сама слизането по изключително трудния технически маршрут.

В същото време на вр. К2 (8611 м) в Каракорум се провежда полска национална експедиция с цел първо в историята зимно изкачване на единствения неизкачван през този сезон осемхилядник. В състава на експедицията са едни от най-силните и опитни алпинисти в света.

По тази причина незабавно е организирана спасителна акция в която тази сутрин 2 пакистанки военни хеликоптера са превозили четирима от алпинистите изкачващи К2 до подножието на Нанга Парбат. Двама от тях - Денис Урубко и Адам Биелицки незабавно започват изкачване по стената като по последна информация са достигнали височина 5800 м с намерението да катерят и през нощта.

Елизабет Револ е забелязана през деня на по-малко от 1000 м по-високо и от нея е получен сигнал, че въпреки измръзванията и липсата на храна и вода е добре. За съжаление, ако Мацкевич все още е на височина от 7300 м, достигането му ще е изключително трудно и опасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

28.01 2018 в 03:17

И кво? Туристи.
Тия хора не са Откриватели на Нещо, и защо трябва да занимават публиката със себе си?

6500

3

icerunner

28.01 2018 в 00:06

Намират се над скалната бариера, наречена "стената на Кинсхофер". В момента всички усилия са за сваляне на французойката. Това само по себе си ще е много трудно. Опита за спасяване на поляка ще зависи първо от слизането на французойката, второ от времето и трето от силите на Урубко и Биелицки. Изкачването което са направили днес само по себе си е много извън представите за "възможно". За съжаление прогнозата е лоша и шанса да се използва хеликоптер за качване на спасители по-високо не е голям...

6500

1

icerunner

27.01 2018 в 23:08

Елизабет Револ е намерена от Урубко и Биелицки на около 6000 м, двамата са направили изкачване от близо 1500 м без прекъсване. Няма информация за по нататъчните им действия и дали ще правят опит за търсене на Мацкевич, който би трябвало да се намира на около 7300 м. Прогнозата за времето утре е много лоша.