Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат завърши с един спасен и един изгубен живот

OFFNews 28 януари 2018 в 12:12 15142 0

Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат в Каракорум, Пакистан завърши с един спасен и един изгубен живот.

Френската алпинистка Елизабет Револ е спасена, но екипите не са успели да достигнат поляка Томаш Мацкевич. Той е обявен за загинал, съобщиха пакистанските власти, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Четирима спасители доброволци от друга полска експедиция заради лошото време не са успели да достигнат Мацкевич, който е страдал от снежна слепота и височина болест.

Револ, която е с измръзване на краката и не може да ходи, е превозена до близък град. 

Двамата алпинисти опитали да покорят Нанга Парбат - деветия по височина връх в света (8126 м), който е известен и като "планината убиец". Те опитали да изкачат върха в чист алпийски стил, без височинни носачи, кислород в бутилки и предварително подготвени лагери. Започнали финалната атака на върха на 25 януари от лагер на 7300 м. На 26 януари подали сигнал за помощ, тъй като Мацкевич получил остра височинна болест, измръзвания и снежна слепота. С помощта на Револ достигнал палатката на височинния лагер, но не е бил в състояние да продължи надолу. Револ продължила сама слизането по изключително трудния технически маршрут.

В същото време на вр. К2 (8611 м) в Каракорум се провеждаше полска национална експедиция с цел първо в историята зимно изкачване на единствения неизкачван през този сезон осемхилядник. В състава на експедицията са едни от най-силните и опитни алпинисти в света.

Била организирана спасителна акция - два пакистански военни хеликоптера са превозили четирима от алпинистите, изкачващи К2 до подножието на Нанга Парбат.

Елизабет Револ е забелязана на по-малко от 1000 м по-високо и от нея е получен сигнал, че въпреки измръзванията и липсата на храна и вода е добре. Издирването на Мацкевич е прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови