Quantcast

Balkan Offroad Rallye тръгна, Фандъкова му даде старт (снимки)

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2015 в 12:54 4811 5

1/1

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Австрийският пилот Юен Беат потегли с мотоциклета си пръв на Balkan Offroad Rallye 2015, официален старт на надпреварата даде столичният кмет Йорданка Фандъкова пред храм "Александър Невски". 

Тя разгледа десетки машини -  пристигнали на жълтите павета, а гид й бе Александър Ковачев, организатор на състезанието от веригата "Бреслау”. 

"От 20 години имах една мечта - надпреварата да тръгне от София, сега тя се сбъдна. Г-жа Фандъкова ни покани да превърнем в традиция стартирането на Balkan Offroad Rallye пред този храм и отсега мога да обява, че Balkan Offroad Rallye 2016 ще тръгне пак оттук, обяви Ковачев. 

Фандъкова пожела успех на екипите и ги призова да карат внимателно. Преди да се качи на импровизираната сцена, тя чу на различни езици колко красив град е София, докато разговаряше с участници в оф-роуд маратона от цяла Европа. 

Balkan Offroad Rallye е част от веригата международни надпревари Breslau, с родоначалник легендарното рали Breslau Poland, което се провежда от над 20 години на територията на Полша и Германия, превръщайки се в най-големия оф-роуд маратон в Европа. 

За своята 5-а годишнина, Balkan Offroad Rallye е под мотото “5 години състезания, 5 планини за покоряване”. Което ще рече, че участниците от България и чужбина ще трябва да преодолеят трасета в Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар. В менюто на състезанието са предвидени над 2000 състезателни километра, разделени в 8 състезателни дни.

Balkan Offroad Rallye традиционно се провежда в два състезателни класа или казано по-просто – като две паралелни състезания. Екстремният клас е класическия за Breslau Poland тежък оф-роуд маратон, където участниците трябва да се справят с изключително пресечен терен и тежки препятствия – реки, блата, скали, използвайки своите лебедки и други помощни средства.

„Крос кънтри” класа от друга страна е в популярния рали-рейд формат, познат ни от маратони като рали „Дакар”, Silk Way Rally и надпреварите в Африка, където царуват скоростта и навигационните умения. И докато екстремният клас е отворен за модифицирани оф-роуд автомобили, то в рали-рейд надпреварата ще участват возила от всякакъв вид и калибър.

След официалният старт в София, участниците в Balkan Offroad Rallye 2015 ще трябва да преодолеят два състезателни дни в района на столицата ни, с финали около Боровец, където е първият бивак на надпреварата. В понеделник, 21 септември, с тежък маратонски етап, ралито се отправя към Старосел, където ще е базирано за 3 дни, преди финалният лагер на брега на Черно море в Шкорпиловци, където в събота, на 26 септември, ще е церемонията по награждаването след финал на самия плаж.

Точки за гледане: 

Бистрица, старият път за Панчарево, на около 600 м от караулката 13:30 - 15:00 ч.
(допълнителна точка до старта: Бистрица под моста на Бистришка река, на 800 м след първата точка)

Село Широки дол до училището и реката 14:00 - 16:00

Южно от Самоков, старият път за Самоков от с. Радуил откъм Самоков 

Финал Боровец на Черния паметник (Черната скала), след 15:00 часа 

Balkan Offroad Rallye 2015 стига до вас с подкрепата на MONSTER ENERGY

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 13:02

Г-жа Йорданка Фъндъкова трупа точки за сметка на спокойствието на софиянци! Танго за кукуригу!

20.09 2015 в 11:20

Драги alchemysta. Маршрутът на състезанието минава изключително по съществуващи черни пътища! Нямаме намерени да разораваме парковете и да вредим на природата. Поразиите по горите ги правят едни камиони натоварени с дърва, нагледахме се на разсипани територии, докато правихме трасето.
С приятелски поздрав от организаторите на Балкан Офроуд Рали!

19.09 2015 в 22:23

Да поработи и тя малко със знаменцето, че с 2 милиарда назад ни върна за 2 години бездействие.

19.09 2015 в 20:34

пълно падение! - маршрута на този кич минава през местностти, където човешки крак може и да е стъпвал, но подобна масовка ще е пагубна за баланса. Дали в швейцария така лесно се организира състезание през защитени зони?
Съвсем сериозно - OffRoad движението в Р България има ли етичен кодекс ?

19.09 2015 в 13:52

Маршрутът е по магистралите на баце, преди да почне поредният им ремонт.