Епидемията от „син език" ще бъде овладяна най-рано през есента

OFFNews 09 август 2014 в 14:07 4847 1

Според ветеринари единствения шанс епидемията от "син език" да отмине е захлаждането на времето. Те очакват тя да бъде овладяна едва през октомври, съобщава bTV.

Епидемията от „син език" по животните в Ямболска област се разраства. Стотици овце вече са евтаназирани, но всекидневно има нови случаи на заболели животни.

Критична е ситуацията в общините Болярово и Елхово. Само за ден в пограничните села са евтаназирани 45 овце. Починалите са стотици. Те се извозват с екарисажни камиони.

Комарите са преносители на болестта, а поради влажното време тя се разпространява бързо. „Засега нещата са под контрол,но просто когато животното е заразено, ние нямаме друг начин да действаме освен превантивно. Затова ги евтаназираме", обясни директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Ямбол д-р Здравко Иванов.

Димитър Келешев е един от петимата жители на село Малко Кирилово. 15 години му трябват, за да събере стадо от 90 овце. Осем от тях вече са евтаназирани. „Никакви мерки, тук ЕС трябва да ни помагат, оставиха ни. В Турция ги ваксинират, лекуват ги. Уж много хуманни, птици гледат, защитават диви животни, а тук питомните няма кой да ги защитава”, оплака се стопанинът.

За понесените загуби собствениците ще бъдат компенсирани по пазарни цени. „Всякакви коли има по магазините, телевизори има, радио има по магазините, хранителни стоки, овце никъде няма”, възмутен е овчарят Димитър Келешев.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!