НАП затвори вестник по подозрения

Мая Младенова 15 януари 2014 в 15:53 6801 7

В.
В. "Анонс" спря да излиза в края на 2012 г.

Редовна данъчна ревизия завърши с неочакваното затваряне на безплатния вестник "Анонс" и прогонване на чуждестранния инвеститор - белгийската медийна група"Россел", издаваща популярния вестник Le Soir. 

Дейността на изданието бе парализирана заради подозренияна данъчните инспектори за укрити доходи в размер на 1,1 млн. лева. Инспекторите са преценили, че върху тази сума следва да се начислят ДДС и корпоративен данък и интересът на държавата да се защити със запор на сметките на "Россел Медия България".

Така пет години след като стъпи у нас компанията с бизнес в Белгия, Франция и Люксембург бе принудена да затвори българския си офис и да загърби инвестиции в размер на около 6 милиона лева. 

Всичко това се случва без НАП да е посочил мотив за крайния ход. Според правния съветник на потърпевшото дружество адв. Михаил Коджабашев става въпрос за калкулирана разлика между рекламните тарифи и сключените договори с рекламодатели. Днес, два месеца след запора, приходната агенция е изпратила ревизионен акт, от който според Коджабашев отново не се разбират мотивите за корекция на приходите и обезпечителната мярка.

Към момента на спиране на дейността си вестникът има над 200-хиляден тираж и се разпространява безплатно в около 15 града. До момента пряката инвестиция в него е 3,5 млн. лева плюс още 2,5 млн., изплатени под формата на данъци, заплати и осигуровки. 15-те служители, работили на трудови договори, вече са на борсата. 

За пръв път от стъпването си на българския пазар "Россел Медия България" очаква да излезе на печалба през декември 2013 г. Досега групата финансира вестника си с пари от Белгия, декларирани до лев, обяснява представителят на компанията. Постепенно марката успява да се утвърди, а за броевете преди Коледа има голям брой искания за рекламни договори. Междувременно през втората половина на 2013 година НАП започва данъчна ревизия по Закона за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облаганена. От създаването си досега фирмата е реализирала данъчни и счетоводни загуби. "Ръководството вярваше, че е в края на инвестиционния период и е съвсем близо до излизане на печалба", обяснява Коджабашев.

Данъчните инспектори изискват рекламните тарифи и договорите за реклама за целия период на дейност. В средата на ноември ревизията завършва с мярка за предварително обезпечение (запор на сметка). Ревизионният доклад не посочва мотив на запора и дори отбелязва, че сравнението с цените на конкурентите „не е приложимо”.

Всеки, работил в този бранш знае, че реклама често се продава не по обявените тарифи, а по договаряне, което не пречи да има сключен изряден договор. При вестниците има и друго неписано правило - при готов за печат брой страница с евтина реклама е повече от страница с нула реклама. Нещо като last-minute оферта. Едва ли има издание, което да продава само по фиксирани тарифи.

"Дейността на "Россел Медия България" е изцяло в белия сектор на икономиката и подозренията за укриване на приходи са безпочвени. При нас дори я няма масовата практика служителите да се осигуряват на праговете. Данъци и осигуровки се изплащат върху релания доход", категоричен е представителят на компанията. Според него запорът на сметките е извършен без мотив и доказателства, само върху предположения. "Това е на ръба на закона. Не подозирам умишлена атака, а по-скоро сляпо прилагане на закона, което води до унищожаване на инвестицията. И вместо да защити държавния интерес, какъвто е смисълът на подобна мярка в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, се нанасят повече негативи", смята адв. Коджабашев.

"Не мога да коментирам подробности по казуса, но със сигурност мога да потвърдя, че колегите ми не са действали против закона. Той обаче не ми позволява да коментирам подробности", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров, потърсен за коментар от OFFNews.

От уважение към институциите сме длъжни да подходим с презумпцията, че инспекторите съвестно са опитали да защитят интереса на хазната. Но резултатът е спорен: затворено е работещо предприятие, което дава работа на 15 души, без да се броят ангажираните в разпространението, доставчиците на печат и хартия и т.н.

Специалисти обясниха, че законът все пак предлага две възможности, за да не се блокира работата на активна фирма с наложени обезпечителни мерки. Едната опция е да се поиска разрешение за неотложни плащания (напр. за заплати, договори с доставчици, режийни). Вторият е да се предложи обезпечение под формата на имущество или банкова гаранция и така та бъде отключена част от запорираната сметка. "Анонс" прави искане за неотложно плащане три дни след налагане на мярката – 14 ноември 2013 г., което и до днес няма официален отговор.

Развръзката на този случай най-вероятно ще стане ясна в съда. Темида ще трябва да реши кой е по-ощетен - инвеститорът или хазната.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови