Изпълнителната агенция по околна среда започва проверка на сметището в Карлово

Последна промяна на 16 септември 2015 в 15:51 5693 4

Изпълнителната агенция по околна среда е разпоредила проверка на депото за смет в Карлово във връзка с появилата се наскоро информация в редица медии за замърсяване водите на река Стряма и отравяне на риба. На 20-21 август по БНТ бе излъчен репортаж за това, а едва на 4 септември, две седмици след възможното замърсяване, кметът на Карлово Емил Кабаиванов заявява по Българското национално радио, че веднага е сигнализирал РИОСВ-Пловдив. Според Кабаиванов дори „вече са направени проверки на няколко обекта като възможни замърсители”. Пак според Кабаиванов проверено и установено е, че няма никакъв проблем с депото в Карлово. Той самият посочва като възможни замърсители Колектор в съседния град Сопот, частен рибарник също на територията на Сопот и частна кравеферма с над 1000 животни покрай река Стряма. Кметът заявява: „Засега е ясно само, че депото е наред и няма проблеми”.

Оттук започват вече множество въпроси, на които OFFNews ще търси отговорите:

1. Оказва се, че проверките на РИОСВ – Пловдив и Констативен протокол №0003995 са от дата 7 септември 2015 година. Пита се в задачата: как кметът Кабаиванов е знаел три дена по-рано какви ще са констатациите на РИОСВ.

2. Няма данни РИОСВ – Пловдив да е проверявала почвата и подпочвените води между сметището и реката за просмукване на изключително отровен и вреден инфилтрат или възможни замърсители, причинени от депото. Тогава какво дава основание на г-н Кабаиванов да каже, че депото е наред и няма проблеми, не е ясно. Експерти твърдят, че подобни изследвания се провеждат неколкократно и резултатите излизат едва след няколко седмици

3. Заповедта на Изпълнителната агенция по околна среда до г-н Стефан Шилев, директор на РИОСВ Пловдив, за извършване на проверката на депото е от 12 септември 2015 година (Прилагаме копие). Следователно, ако имаше такова изследване за степента на замърсяване на почвите, въздуха и водите в гр. Баня и евентуално възможни причинители, ИАОС не би разпоредила проверка.

4. Източници от Община Карлово твърдят, че всъщност т.нар. проверка се е състояла в обход на част от река Стряма до вливането в нея на Стара река.

5. На 8 септември Община Карлово публикува информация на официалния си сайт: „Акредитирана лаборатория е извършила мониторинг на повърхностни и подпочвени води от прилежащите терени около и на „Депо за неопасни отпадъци”- Карлово.Всички резултати от измерените стойности на замърсителите отговарят на допустимите съгласно Комплексното разрешително за депото, е заключението на Лабораторията”. Екоинспектори са силно озадачени и твърдят, че не е възможно в рамките на по-малко от един ден да бъдат осъществени всички замервания и изследвания и да се получат реални резултати. Още повече, че мониторинговата процедура изисква вземането на проби през равни интервали от време и проследяването на динамиката на показателите за по-дълъг период.

6. В случай, че проверката на депото трябва да осъществи целите на мониторинга по реда на Закона за управление на отпадъците, то тя трябва да обхване и дейността на фирмата-оператор на депото за смет в Карлово, както и да установи дали е осъщестяван задължителния за дейността мониторинг.

Българският закон за управление на отпадъците е един от от най-добре съобразените със законодателството на ЕС и най-вече с Регламент 1013 от 2006 г. в Раздел III на Закона изрично са разписани задълженията на кмета относно управлението, събирането и третирането на отпадъци на територията на Общината . Нещо повече в член 19, ал.3, т.13 на Закона на кмета е вменено задължението да осигурява информация за обществеността чрез интернетстраницата на съответната община за всички дейности, свързани със събирането, почистването и третирането на отпадъците. Не е известно на карловската общественост кога и как е провеждан мониторинг на депото за битови отпадъци, има ли изготвени за това протоколи за състоянието на депото и на съответните показатели и ако има, защо не са представени на интернет страницата на Общината и пред обществото, както изисква Законът. Именно поради липсата на тази информация и на реална прозрачност, проблемът и въпросите, които вълнуват жителите на Община Карлово, стават все по-остри, а дали самото депо и неговото управление отговарят на изискванията и на регламент 1013 от 2006 година, предстои да уточни бъдещата проверка.

От свои източници ОFFNews научи, че предстоящата проверка ще започне още утре и за нейното провеждане трябва да бъдат уведомени Гражданския инициативен комитет от гр. Баня и общинските съветници, подкрепили Инициативния комитет. В БАН е била проведена среща с народни представители във връзка със същия проблем, свързан с евентуално замърсяване от страна на депото. БАН също ще осъществи изследване на всички показатели, представляващи възможност за замърсяване. Проверката ще бъде възложена на Централната екологична лаборатория.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 18:40

Всички протести в България тръгват от екологични проблеми. Карлово не е изключение.

18.09 2015 в 13:02

Това депо плаче за разследване, а Карловският кмет за затвор. Трябва да се сигнализира и ЕК и ОЛАФ,защото най вероятно там има закопани и европейски пари. РИОСВ нищо няма да направят, защото сигурно играят с кмета, затова Бойко е разпоредил централна проверка. Цялата Пловдивска област е парцелирана от местни феодалчета. Арестите в Асеновград и Първомай го потвърждават. Хората очакват най сетне да видят и недосегаемият Карловски кмет Кабаиванов изправен пред съда, а не само с поредното обвинение, по което местните прокурори нищо не правят и чакат да минат изборите!

16.09 2015 в 18:21

Опппаа, тук някой ще изгори, това депо не само че е нередовно, но беше направено за броени месеци пак от тоя кмет Емил Кабаиванов, за което получи от Станишев 17,5 млн. лева. Парите изчезнаха, но депото не беше завършено. Бяха изградени само котлованите, няма отвеждаща дренажна система за инфилтрата, няма сборен басейн за инфилтрата, който е тежка животозастрашаваща отрова, няма и пречиствателна станция за депото. Това е директно нарушение на Регламент 1013/2006.

16.09 2015 в 16:20

а същата "агенция" кога ще нарисува река Искър до сметището на Самоков ?
тъкмо имам един художник в предвид, да им го пратя.