Карловското сметище отрови река Стряма

OFFNews - Пловдив 11 септември 2015 в 18:21 6790 2

Снимка Булфото

Проливните дъждове продължават и днес и отново заплашват с река Стряма с екологична катастрофа

За пореден път сметището на Община Карлово отрови река Стряма. За проблема алармираха жителите на град Баня, които с очите си видели огромно количество умряла риба да се носи по течението.

Инцидентът станал веднага след проливните дъждове, които се изляха над региона преди броени дни (и продължават и днес). Това дава основание на банялии да кажат, че причина за замърсяването е сметището.

Не веднъж хората през последите години са били свидетели на подобна екокатастрофа, която заплашва да стигне и до чешмите им. Причината е, че голяма част от водопровода на селищата в региона се захранва от кладенци край Стряма. Само за тази година поне три пъти местните рибари са виждали мъртва риба по поречието на реката след сметището.

„Картината се повтаря след всеки по-обилен дъжд. „Алармираме в Общината, изразяваме опасенията си, че мръсната вода може да стигне и до домашния водопровод, но нищо не се предприема”, оплакаха се хората, които сочат кладенците за питейна вода в градчето, а те са на не повече от 10 метра от отровната река. „Опасността да се изтровим до един е реална”, казват още местните жители и описват как става замърсяването. По думите им Карловското депо се намира в непоследствена близост до Стара река, боклуците дори влизали често във водата, която после се влива в Стряма. След всяко натряване на водата и селскостопанските животни, които пашуват наоколо, отказвали да пият вода.

Веднага след като видели умрялата риба, хората от Баня сигнализирали в РИОСВ-Пловдив, откъдето изпратили проверка. Доц. Стефан Шилев, директор на институцията, съобщи обаче, че в момента на проверката течението вече е отнесло отровите. Екоинспекторите не са попаднали и на умряла риба, която също е била отнесена от реката, затова показателите от взетите проби са били в нормата. „Проблемът е бил преди време, когато са били високи водите, когато е имало повече дъжд и нивото на кислорода е било по-ниско”, коментира Шилев. След проверката обаче стана ясно, че екипите на РИОСВ са попаднали на място на огромни локви, от които се е носела непоносима миризма. Вонята се усещала на 100 метра след мястото, където Стара река се влива в Стряма.

Екип на ВиК - Пловдив и еколози от Сопот са извършили от своя страна проверка на двете пречиствателни станции в Сопот – градската и на ВМЗ, тъй като от Община Карлово се опитали да прехвърлят проблема към града на Вазов. „Резултатите опровергаха предположението, че замърсяването е от фекалните води на Сопот”, обяви кметът Веселин Личев и допълни, че екоинспекторите не са устанавили нарушение и флората и фауната след пречиствателната станция на ВМЗ си е нормална. От община Карлово още не са направили коментар и обявяват, че когато имат готовност, тогава ще отговорят. В същото време в Баня притеснението от по-голяма екокатастрофа остава. Хората не се доверяват на извършените до момента проверки и ще поискат цялостен анализ от централната лаборатория към БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!