Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ултиматум: Протестиращите в Бобов дол вземат заплати, само ако спрат стачката

Миньори разказват, че вентилацията в мината е била спряна, за да ги принудят да излязат

OFFNews 13 октомври 2016 в 08:26 4543 6

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Всички дължими режийни и възнаграждения на миньорите от свързания с Христо Ковачки "Въгледобив Бобов дол” ще бъдат изплатени днес. Протестиращите миньори от рудник "Бабино" обаче няма да си вземат парите, докато не спрат стачните действия, съобщи Нова тв, като цитира ръководството на мините.

Протестът продължава трети ден. Причината е забавени заплати за август, неполучени ваучери за храна от март и срещу плановете за закриването на рудника, в който работят 600 души.

Снощи трима души са напуснали мината, защото им прилошало. Един е бил откаран с линейка тази сутрин. Повече от 100 остават под земята.

10-15 минути под земята не е имало вентилация. Тя е била спряна, за да бъдат принудени хората да излязат, но въпреки това те не са се подчинили.

Ултиматумът на ръководството, в лицето на управителя Красимир Чафрагански, не бе посрещнат еднозначно от протестите. Част от тях обвиха, че няма да спрат стачните действия. Ръководството пък заплашва да съди миньорите за нанесени вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

6

Крушата

13.10 2016 в 13:16

"Протестиращите миньори от рудник "Бабино" обаче няма да си вземат парите, докато не спрат стачните действия", а от друга страна "Ръководството пък заплашва да съди миньорите за нанесени вреди."
Значи, може и да им изплатят наплащаните от няколко месеца по милост, ама може и да ги осъдят!
А пък аз имах някакви илюзии, че според закона заплатите трябва да се изплащат в определения срок и че с изключения на някои професии имаме право на стачки, ако са засегнати колективни икономически и социални интереси.
И това, ако не смеем да го наречем поредната явна и нагла демонстрация, че правото е в ръцете на шепа мизерни кръвопийци.
И после се оплакват, че нямало работна ръка в България или пък, че била "кофти материал“.
Ами то как да има след като народната поговорка - "тамън научих коня си да не яде - и той взе , че умря(освен, ако не успял да се уреди към „Терминал 2″)" у нас вече е валидна за хора.
Но това е положението, след като измрем ние просто ще си внесат работна ръка от чужбина.

10538

5

Black Hex

13.10 2016 в 10:32

На комунист работили ли сте? Който не е, той не знае.

Еми знаем ги. Как да не ги знаем? Що народ има да взема пари от баш комунист кат тоя от линка!
https://goo.gl/9UVyhN
Щатен комсомолски секретар на ОК на ДКМС, млад комунист като студент още в 3-ти курс! Син на баща си - секретар на ОК на БКП в Благоевград, „горд“ бизнесмен с „Ирис Интернешънъл", която дължи милиони на български строители, работили в Германия. Младото бизнесменче им е плащал като „посредник“ само по 500 дойче марки, а останалите 1500 влизали в касата на великата му посредническа фирма. „финансов гений“ укриващ данъци чрез офшорките си в Кипър "Инокс" и "Билингам Дивелопментс"...
Бе кво говориш?! Знаем ги ние тия демократи, пардон комунисти. Много народ им е ял г.вната!


17439

2

мнение от IP

13.10 2016 в 09:08

А пък президента Стоянов разправя, че манталитета ни е виновен, а не съдебната система. Само че в друга държава никой не си позволява да забавя заплати, а тук и условия поставят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!