Столичните общинари настояха да спрат полицейските блокади на центъра

OFFNews 21 ноември 2013 в 11:16 10074 44

Блокада в началото на ул.
Блокада в началото на ул. "Оборище" Снимка: Владимир Йончев

 

Столичният общински съвет прие декларация срещу полицейските блокади в центъра на София.

43-ма общинари гласуваха документа, представен от съветничката от ГЕРБ Малина Едрева. Текстът ще бъде изпратен на вниманието на главния прокурор. В него се казва, че безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на българското законодателство, но и потъпкват правото на свободно придвижване на гражданите.

Общинарите пишат, че отцепените от полиция райони и гледката на струпани полицейски части нагнетяват напрежение и създават усещане за военно положение в страната. 

"Въвеждането на полицейски режим в центъра на столицата със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим е недопустимо и неоправдано”, се посочва в декларацията.

За незаконния характер на полицейската блокада около Народното събрание информираха и от ДСБ. След питане от общинския съветник на тъмносините Атанас Атанасов кметът Йорданка Фандъкова е признала, че отцепвайки района край парламента, МВР нарушава закона.

"В писмен отговор на МВР до общината, се признава че ведомството действа в нарушение на чл. 7 ал. 3 от Закона за митингите и манифестациите. Той изрично разпорежда, че зоната за сигурност около сградите на НС, на президентството и на МС не може да е повече от 20 м и задължително се одобрява от кмета на общината. От 2010г. насам МВР не е поискало подобно одобрение. Вместо това, МВР заявява, че заради значението на тези сгради за националната сигурност, то ги охранява по собствена преценка. Това е официално признание за грубо погазване на закона от държавната институция и изисква реакция на прокуратурата", пишат от ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!