Шести ден стачка в "Мини Марица-изток"

OFFNews 20 януари 2012 в 09:29 1529 0

Шести ден стачка в
Шести ден стачка в "Мини Марица-Изток" Снимка:БГНЕС

Шести ден продължава ефективната стачка на работниците в "Мини Марица-изток”. Преговорите между синдикатите и ръководството на дружеството, които бяха подновени след разпореждане на министър Трайчо Трайков, са предвидени за днес в 10 часа.

В дневния ред на предстоящата среща, приет след съгласуване със синдикатите, са включени обсъждането на загубите от стачката и последиците за дружеството, условията на труд и поисканите от профсъюзите нови работни места в тежкото минно оборудване, както и бъдещи структурни промени в администрацията. Финансовите претенции на стачниците са последни в дневния ред. Синдикатите поискаха гарант от кабинета при воденето на преговорите.

Лидерът на КТ ”Подкрепа” в дружеството Генчо Генчев , заяви пред БНР, че парите съвсем не са най-важната част от преговорите и уточни, че премията от 10,3% за четвъртото тримесечие на 2011 г. влиза в средната работна заплата от 1500 лева, а не е бонус върху нея. Вчера стачниците отказаха категорично да осигурят ж.п. транспорт за пернишките кафяви въглища до ТЕЦ "Марица изток 2". Те настояха разговорите да продължат само върху колективния трудов спор и исканията в стачната декларация.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на Конфедерацията на труда "Подкрепа" д-р Константин Тренчев предупреждава за намерението на ръководството на "Мини Марица-изток" да извърши масови уволнения на синдикални членове - участници в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови