“Ранобудните” почетоха с "Мъртвешко хоро" Деня на студента (снимки)

Вероника Шербанова 17 ноември 2013 в 11:34 8419 19

Пърформанс на
Пърформанс на "Ранобудните студенти"

Акцията на “Ранобудните студенти” в чест на Международния ден на студента започна малко след 11 часа.

В пърформанса участие взеха около 120 души. Акцията премина спокойно, при засилено полицейско присъствие и беше наблюдавана от около 150 души.

Движението по бул. "Цар освободител" не беше блокирано.

Студентите застанаха в пълна тишина пред загражденията на парламента и съблякоха връхните си дрехи.

Под тях студентите бяха облечени с тениски, изцапани с розова боя. По лицата си също имаха розова боя. 

Те легнаха на жълтите павета пред сградата на Народното събрание в пълна тишина и останаха така няколко минути. Тази акция студентите нарекоха “Мъртвешко хоро", което имаше за цел да отбележи годишнината от нахлуването на нацистите в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.

 

Малко след като легнаха на земята, до тях се приближиха полицаите, пазещи реда около парламента. Това беше посрещнато с негодувание от зрителите, които започнаха да викат „Хайде, елате ги бийте, легнали са ви готови” и „Елата от нашата страна”.

"През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото, усвоили добре уроците на миналото, можем по-смело и ясно да гледаме напред”, написаха вчера във Facebook страницата си "Ранобудните студенти". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!