Би Би Си: Българските студенти са решени да свалят системата

OFFNews 21 ноември 2013 в 17:37 5728 16

 

Месеци наред гневни протестиращи се събират пред парламента в София, за да обвинят правителството в корупция и да поискат оставка, пише Би Би Си.

Последната вълна на недоволство започна, когато правителството се опита да назначи медийния магнат Делян Пеевски за директор за Държавната агенция за национална сигурност през юни.

Назначението на Пеевски беше прекратено, но протестиращите отказват да изоставят каузата си да почистят българската политика.

Пред заключените с вериги врати на Софийския университет млад мъж е смъмрен от група възрастни граждани.

Помислих, че най-вероятно им е писнало от продължаващите пет месеца протести, когато с почуда установих, че те му викат, защото иска окупацията на университета да приключи и да продължат учебните занятия.

 

„Знаеш ли на колко демонстрации съм ходила, за да помогна на вашето поколение“, крещеше възрастна жена. „Бори се и не бъди такъв страхливец!“.

Възрастен мъж го блъска силно по рамото. „Искаш да се върнеш по пътя за Москва, или искаш да помогнеш на България по пътя на прогреса?“, крещеше той.

Предишното правителство беше свалено след протести в защита на няколко каузи, сред които високи сметки за ток и ниски пенсии, но този път хората протестират срещу корупцията сред политическия елит, неясни връзки между правителството, бизнеса и олигарсите.

През октомври студентите организираха окупация на университета. Около 500 от тях сега искат оставката на правителството. Те наричат своето движение Морална Революция.

Александър е с рана на окото след сблъсък с полицията, но неговият ентусиазъм за протестите не е намалял.

„Има корупция на всяко ниво в България. И ние, младите хора, трябва да продължим борбата за тези, които са прекалено стари, за да се включат. Защото те са се борили за нас. Ние трябва да им дадем надежда, че нещата могат да се променят“, обясни той.

Димитър пък разказва, че до момента е пропуснал само пет демонстрации след началото на протестите през юни.

Така и не сме се отървали от този комунистически манталитет, според който трябва да платиш, за да получиш това, което искаш. Хората тук донякъде са приели корупцията като част от техния живот, но сега искаме българите и политиците да се събудят!“, казва той.

Лета е стимулирана от нервна енергия, но сенките под очите й ми казват, че не е спала както трябва от известно време.

Заедно с Александър тя обсъжда колко обидно е това, че по-богатите страни от ЕС като Великобритания смятат България опростено за рай на корупцията и бедността.

„Много ме дразни. Но това е образът, който показваме. Толкова много хора напускат България, за да отидат в по-богатите страни, но ние искаме да останем тук и да превърнем България в страна, с която можем един ден да се гордеем“, разказва тя.

Повече от три четвърти от българите подкрепят протестите. С техните барабани и мегафони те изказват едно и също съобщение, което от Брюксел дават през последните седем години.

„Да, проблемът не е нов и ние бяхме под специално наблюдение от страна на ЕС през последните години“, посочи министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя признава, че протестите са „тревожни“ и че напредъкът ни по отношение на прозрачността не е достатъчен, но е категорична, че недоволството е насочено не само към управляващите от социалистическата партия, но и към политическия елит като цяло.

„Смяна на правителството с улични протести не е част от демокрацията“, коментира Златанова.

Правителството няма да се откаже, но е взело някои мерки, за да се опита да събере подкрепа. Сред предложените мерки е премахването на пълната забрана за пушене на обществени места. Други, като например удължаването на мораториума върху закупуването на земя от чужденци е всъщност в нарушение на правилата за членство в ЕС.

Щом падне мрак групи студенти се присъединяват към протестите пред парламента. Освиркване започва всеки път, щом депутат се опитва да напусне Народното събрание. Някои от протестиращите носят метли, за да прочистят политическата класа.

Въпреки обещанията за тласък на икономиката и увеличаването на работните места, изглежда съмнително управляващата коалиция да издържи целия 4-годишен мандат и анализаторите предвиждат предсрочни избори следващата пролет. Но с еднаквото презрение, с което се гледа на всички политически партии, кой ще може да управлява България?

 

Текстът на Би Би Си е препечатан със съкращения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!