Quantcast

Ректорът на СУ: Окупацията ще се отучва до февруари

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2013 в 18:30 3351 6

Софийският университет
Софийският университет "Св. Климент Охридски" Снимка: БГНЕС/ архив

 

Дните, в които имаше окупация на Ректората в Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще бъдат отучвани. 

Това става ясно от заповед на ректора на университета проф. Иван Илчев, издадена на 18 ноември. 

Пропуснатите учебни дните от 26 октомври до 16 ноември ще бъдат компенсирани, предимно в съботите, до 30 януари 2014 година. 

Пропуснатите учебни занятия трябва да бъдат проведени във факултетите по философия, история, педагогика, славянски класически и нови филологии, в Юридическия и Геолого-географският факултет.

Заповедта разпорежда началото на изпитната сесия за зимния семестър да започне на 31 януари и да продължи до 23 февруари 2014 година. Летният семестър на висшето училище ще започне на 24 февруари 2014 година.

 

От днес в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се водят учебни занятия, а "Ранобудните студенти" за момента са в аулата на висшето училище. Това съобщи по-рано за БТА ректорът на СУ проф. Иван Илчев, попитан за обявеното късно снощи намерение на "Ранобудните студенти" от днес да се възобнови учебният процес в Ректората и за отправената покана от тях към студентите и преподавателите да дойдат на лекции в сградата.

На въпрос, докога протестиращите студенти ще останат в аулата на Софийския университет, проф. Илчев заяви, че не дава прогнози.

Ректорът уточни, че утре ръководството на висшето училище свиква пресконференция, на която ще отговори на въпросите им за окупацията и за възобновения учебен процес. По-рано от пресцентъра на СУ съобщиха, че пресконференцията ще е утре от 11.00 ч. в зала "1" на Ректората.

Окупацията изпълни своята цел – стана символ и изкара хората на улицата. В Ректората има революционна обстановка, време е да изкараме тази обстановка навън, това обявиха по-късно през деня Ранобудните студенти на пресконференция в двора на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”.

Преминаваме към форма, която ни дава възможност да предприемаме повече действия извън университета. Това не е пораженческо решение, става дума за смяна на тактиката за борбата, която водим. Акциите извън СУ, протестите остават. Продължаваме докато издържим , коментираха студентите.

Те обявиха, че ще продължат да нощуват в Ректората.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2013 в 16:27

+1 за точния коментар!Който не му харесва..да го д...!

19.11 2013 в 09:48

+1

18.11 2013 в 19:31

Простак.
Младото поколение най-много страда от ситуацията днес. Да си интелигентен, активен и непотребен е закопаваща комбинация водеща до отчаяние или емиграция.
И като ги знаем "академиците" хора на кого са били, че да си "заслужат" титлите, най-вероятно и вие не сте си плащали данаците и не сте се сблъсквали с трудности в живота, освен, може би с неприятния вкус на аналните отверстия на преко-възседналият ви началник... а и не ви се е налагало да искате нещо от държавата, защото партията ви е сипвала на готово помия, като на вярно псе...ако изобщо сте академик, защото с тези изрази по-скоро напомняте падар позаучил правопис.
Но за материала сте прав- ако материала Е БИЛ качествен, нямаше България да се срива сега пред очите ни
Засрамете се.

18.11 2013 в 19:31

Михаил Георгиев (акад. проф.Балкански ;Византиец) на митинг на БСП+ДПС.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/576635_10202514840014171_1228955957_n.jpg

Ганьо, ти ли си бре, с плаката? Зашмулил си се, не мог те разпозная, ти ли си бре, Михаиле, а? Сконфузен малко, ми изглеждаш. На кого успя свирка да направиш, та са забърсваш?
Да не е-е, на онова, мургавото момче зад тебе, с американските панталони? Чини ми се, на ударен се прави. Ясно,нема да ти е платил. Показал ти е златен пръстен, пък то, тенекийка излязло.То за т‘ва вървиш и си викаш: мале-ей, к‘ва я свърших. Ма, т,ва твойто, професионално изкривяване ще да е. Хем си най-платен еснафин, хем обслужваш видимо безпаричен. Надявам се, не си се посрамил съвсем, сиреч, афиширал си се скромно: Михаил Георгиев или просто Михаил, не кат баш майстор, че и отгоре.
Ми, Михаиле, сексуалният, пардон, социалният контакт, с масовата електорална единица на коалиционните партньори , иска лична жертва, понякога.Пък кат си поставен и в стресираща ситуация, що да чиниш. Щом Долен е казал с плакат да си, ша изпълняваш, нали си му главен ибрикчия. Че и в академик те е въздигнал, бравос.Таквоз себеотдаване, не мож остана неотметнато. Службата, както рече и заднишарски, требе да се заслужва, непрестанно.
Еле па тая, дето с език се катериш по нея.

18.11 2013 в 19:00

Не.

Всъщност част от Ранобудните работят. И то на хубави места, искащи висока квалификация. Не ги познаваш, ок, но защо коментираш, като не знаеш?

Също така, мат'риала си е ок. Аз съм си от матри'ала, бачкам си за 4-цифрени суми, познавам много хора които са така. Познавам много интелигентни млади хора, които сами се изхранват още преди да са завършили образованието си. В западни фирми, като проектанти, инженери или юристи.

Съжалявам, ако ти си на място, където няма такива.

И какво викаш, то географията лоша, даавай да оставяме тука който е на власт да прави каквоото си иска? Да взима заеми по 1.3 милиарда, да ни спират парите от Европа, няма проблеми, а?

Еми, сори, бате, твоя чип не е наред.

18.11 2013 в 18:50

Дали да не взема да се разплача. 20 годишни псевдо-революционерчета, които не са виждали “червен боклук” през живота си. Най-малкото, защото всички са родени след премахването на чл.1 от старата Конституция на Народна Република България.

Като чуеш защо протестират, се питаш да плачеш или да се смееш – искат нормална държава… Ако смятате, че някога България ще стане Германия или Великобритания, няма да го дочакате, защото географията е съдба (geography is destiny както казва един английски историк). Ние живеем в нормална държава, просто мат’ряла не става (както ви каза любимия лидер ген. Тиквочев в Чикаго). И бай Симо няколко пъти, докато беше премиер, ви каза същото: “Чипа трябва да се смени.” Повече учене и работа и по-малко искане от държавата.

До сега тези 20 годишни младежи не са направили нищо за никого, освен за себе си. Не са работили, не са имали семейства, не са гледали деца, не са плащали данъци… научени са само да искат – от мама, от баба, от държавата, от университета. В момента даже и не са наясно какво точно искат. Освен очевидното - еднополови бракове и довършване на следването в Пиндустан или Дребнобритания..