Ректорът на СУ: Окупацията ще се отучва до февруари

OFFNews 18 ноември 2013 в 18:30 4100 6

Софийският университет
Софийският университет "Св. Климент Охридски" Снимка: БГНЕС/ архив

 

Дните, в които имаше окупация на Ректората в Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще бъдат отучвани. 

Това става ясно от заповед на ректора на университета проф. Иван Илчев, издадена на 18 ноември. 

Пропуснатите учебни дните от 26 октомври до 16 ноември ще бъдат компенсирани, предимно в съботите, до 30 януари 2014 година. 

Пропуснатите учебни занятия трябва да бъдат проведени във факултетите по философия, история, педагогика, славянски класически и нови филологии, в Юридическия и Геолого-географският факултет.

Заповедта разпорежда началото на изпитната сесия за зимния семестър да започне на 31 януари и да продължи до 23 февруари 2014 година. Летният семестър на висшето училище ще започне на 24 февруари 2014 година.

 

От днес в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се водят учебни занятия, а "Ранобудните студенти" за момента са в аулата на висшето училище. Това съобщи по-рано за БТА ректорът на СУ проф. Иван Илчев, попитан за обявеното късно снощи намерение на "Ранобудните студенти" от днес да се възобнови учебният процес в Ректората и за отправената покана от тях към студентите и преподавателите да дойдат на лекции в сградата.

На въпрос, докога протестиращите студенти ще останат в аулата на Софийския университет, проф. Илчев заяви, че не дава прогнози.

Ректорът уточни, че утре ръководството на висшето училище свиква пресконференция, на която ще отговори на въпросите им за окупацията и за възобновения учебен процес. По-рано от пресцентъра на СУ съобщиха, че пресконференцията ще е утре от 11.00 ч. в зала "1" на Ректората.

Окупацията изпълни своята цел – стана символ и изкара хората на улицата. В Ректората има революционна обстановка, време е да изкараме тази обстановка навън, това обявиха по-късно през деня Ранобудните студенти на пресконференция в двора на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”.

Преминаваме към форма, която ни дава възможност да предприемаме повече действия извън университета. Това не е пораженческо решение, става дума за смяна на тактиката за борбата, която водим. Акциите извън СУ, протестите остават. Продължаваме докато издържим , коментираха студентите.

Те обявиха, че ще продължат да нощуват в Ректората.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!