Ранобудните плашат с протест, ако не бъдат отблокирани колегите им в ЮЗУ

OFFNews 24 декември 2013 в 11:29 5219 16

Окупацията на СУ
Окупацията на СУ

Ако до 26 декември не се реши проблемът с блокираните в Югозападния университет (ЮЗУ) студенти, ще бъдат предприети протестни действия, обяви пред "Фокус" Ивайло Динев от Ранобудните студенти, които окупираха Софийския университет.

Полиция заключи вчера ЮЗУ и протестиращите студенти, които са вътре не могат да излизат. Техните колеги, които веднага дойдоха да ги подкрепят, не бяха допуснати в сградата. 

"Едни хора с власт използват празниците, за да потискат своите студенти, защото имат мнение. Студентите са им като „трън в петата” и се мъчат да ги изгонят", коментира Динев.

Той определи прийомите на ректора на ЮЗУ Иван Мирчев като "типично ченгесарски".

"Обръщам се към съвестта на ректора да не оставя своите студенти без питка и без храна, без възможност за лична хигиена в навечерието на Рождеството. Срамно е, грозно е, не е демократично и хуманно", обърна се към Мирчев една от Ранобудните студенти в ЮЗУ Мариела Монева.


Тя се обърна и към колегите си: "Призовавам ги, защото сега не успяха, след първия работен ден, след 13-и януари, да дойдат и да покажем на ректора, че сме много!"

Блокираните в Югозападния универститет студенти получаха подкрепа и от протестиращите си колеги от Великотърновския университет:

"Ние, Ранобудните от ВТУ, сме напълно наясно, че това е ход на ръководството да подложи на натиск окупаторите на ЮЗУ и да ги принуди да пуснат окупацията. Твърдо се противопоставяме на тези тоталитарни мерки, целящи разправа със студентите, заявили своя протест чрез окупация на университета.

Заявяваме категоричната си подкрепа към Ранобудните студенти от ЮЗУ.

Във ВТУ ние бяхме подложени на подобни мерки – в университета се въведе строг пропускателен режим, целящ да не допусне хора да се присъединят към нас в 321 аудитория. Виждаме, че този метод на действие започва да става постоянна практика и ние заявяваме своето притеснение.

Не е нормално страна като България, претендираща да е част от ЕС и спазваща демократичните принципи, да позволява да се стига до ситуации, в които студенти да бъдат ограничавани в протеста си, независимо дали формата му е  шествие или окупация.

Присъединяваме се напълно към колегите ни от СУ, които призоваха ректора на ЮЗУ да отмени незабавно издадената заповед. При неизпълнението на това искане ние, Ранобудните студенти от ВТУ, също ще започнем съвместни протестни действия за промяна на ситуацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!