Ракиджии, майки и библиотекари протестираха в Бургас

OFFNews - Бургас 10 декември 2015 в 13:33 1897 0

Снимка e-burgas.com

Протестът на казанджиите в Бургас

Три отделни протеста се организираха в, иначе спокойния в това отношение, Бургас.

Около 40 майки от града излязоха в знак на недоволство от продължаващото неглижиране на техните проблеми. За пореден път, те поискаха обезщетението за майчинство да бъде обвързано с минималната работна заплата за страната. Детските надбавки пък да нямат пряка зависимост за броя на децата и размера на доходите на член от семейството. „Завишението“ с два лева на надбавките пък определиха като подигравка.

Час по-късно и собственици на казани за ракия излязоха на протест срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според тях, с намаляването на обема на съдовете, които ползват и ограничаването на времето за варене на напитката, се защитават корпоративни интереси. Казанджиите подчертаха, че вече са направили инвестициите си в обектите и те са за 1000 литра дестилация. С промените се ограничава правото им на труд и ще търпят загуби. Протестиращите подчертаха, че алкохолът, който те произвеждат е по-качествен, въпреки твърденията на „експерти“. 20-ината събрали се днес от цялата област пред сградата на общината, добавиха, че ракията от промишлените предприятия била пълна със спирт. Започнаха и подписка в защита на казанджиите.

Със социални искания излязоха и служители от бургаската библиотека. Те поискаха увеличение за заплатите си, но и повече пари за култура, които да отделя държавата. Доходите им сега не достигат и 500 лв., а според тях, един нов служител трябва да започва от 600, за да има мотивация да работи. Библиотекарите поясниха, че нямат очаквания това да се случи в бюджета за следващата година, но се надяват държавата да помисли за този през 2017.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови