Протестът преряза лентата на "Витошка" и поиска оставката на арх. Диков

OFFNews 23 юли 2015 в 20:17 8070 5

Снимка OFFNews

Организаторите на протеста режат лентата на ремонтираната част на "Витошка".

Днес малко след 19:00 часа протестиращи се събраха на бул. "Витоша" и ул. "Иван Денкоглу", за да протестират срещу "окупирането на пейките" от заведенията по пешеходната улица.

На събитието се събраха около 40 души и 10-на полицаи, а организаторите прерязаха неофициално лентата на най-новата ремонтирана част от отсечката, като почерпиха с шампанско присъстващите.

Те се обявиха за засилване на общинския контрол спрямо заведенията, оставка на главния архитект на София Петър Диков, както и на архитектите на районите Триадица и Средец заради бутафорията в центъра на столицата.

Освен това поискаха и веднага да се организира и създаде публично достъпен онлайн регистър на всички разрешителни за ползване на тротоарно право, издадени на територията на Общината, придружени от съответните схеми за разполагане на обектите, за да може обществото да знае как Общината управлява обществените пространства.

Организаторите обещаха тепърва да създават още проблеми на Общината и да я принуждават да си върши работата.

Част от протестиращите малко след 19:00 часа. Снимка: OFFNews.

"Дошъл съм да покажа своето отношение като гражданин срещу това, че заведенията не спазват общинските разпоредби. Бяхме свидетели на една акция днес - сутринта хората от Столичния инспекторат минаха, заведенията си прибраха столчетата и кашпите, но като си тръгнаха инспекторите, ги върнаха обратно. Мен това ме изкара извън всякакъв контрол, защото е показателно за начина, по който принципно се прави бизнес в България.

Според мен вината е комплексна, защото това, което е обозначено като тротоарно право, се контролира от общината, но контролът е само за няколко часа и заведенията тотално погазват правилата. Хората през деня на горещото слънце не могат да вървят покрай сградите и дърветата, където е сянка, защото има маси и столове, не могат и да седнат там, без да си купят нещо.

Тук проблемът е най-ясно изразен, но на прима виста се сещам за изхода на подлеза при "Орлов мост" откъм ул. "Сан Стефано", там също има 3-4 заведения едно до друго, които тотално са окупирали пространството. Пешеходец не може да мине, да не говорим за колоездач. Проблемът е комплексен, общината трябва да се заеме с него, независимо че заведенията си плащат, трябва да бъдат ограничени", коментира пред OFFNews Виктор Чаушев, един от протестиращите днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews