Quantcast

Протестът преряза лентата на "Витошка" и поиска оставката на арх. Диков

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2015 в 20:17 7394 5

Снимка OFFNews

Организаторите на протеста режат лентата на ремонтираната част на "Витошка".

Днес малко след 19:00 часа протестиращи се събраха на бул. "Витоша" и ул. "Иван Денкоглу", за да протестират срещу "окупирането на пейките" от заведенията по пешеходната улица.

На събитието се събраха около 40 души и 10-на полицаи, а организаторите прерязаха неофициално лентата на най-новата ремонтирана част от отсечката, като почерпиха с шампанско присъстващите.

Те се обявиха за засилване на общинския контрол спрямо заведенията, оставка на главния архитект на София Петър Диков, както и на архитектите на районите Триадица и Средец заради бутафорията в центъра на столицата.

Освен това поискаха и веднага да се организира и създаде публично достъпен онлайн регистър на всички разрешителни за ползване на тротоарно право, издадени на територията на Общината, придружени от съответните схеми за разполагане на обектите, за да може обществото да знае как Общината управлява обществените пространства.

Организаторите обещаха тепърва да създават още проблеми на Общината и да я принуждават да си върши работата.

Част от протестиращите малко след 19:00 часа. Снимка: OFFNews.

"Дошъл съм да покажа своето отношение като гражданин срещу това, че заведенията не спазват общинските разпоредби. Бяхме свидетели на една акция днес - сутринта хората от Столичния инспекторат минаха, заведенията си прибраха столчетата и кашпите, но като си тръгнаха инспекторите, ги върнаха обратно. Мен това ме изкара извън всякакъв контрол, защото е показателно за начина, по който принципно се прави бизнес в България.

Според мен вината е комплексна, защото това, което е обозначено като тротоарно право, се контролира от общината, но контролът е само за няколко часа и заведенията тотално погазват правилата. Хората през деня на горещото слънце не могат да вървят покрай сградите и дърветата, където е сянка, защото има маси и столове, не могат и да седнат там, без да си купят нещо.

Тук проблемът е най-ясно изразен, но на прима виста се сещам за изхода на подлеза при "Орлов мост" откъм ул. "Сан Стефано", там също има 3-4 заведения едно до друго, които тотално са окупирали пространството. Пешеходец не може да мине, да не говорим за колоездач. Проблемът е комплексен, общината трябва да се заеме с него, независимо че заведенията си плащат, трябва да бъдат ограничени", коментира пред OFFNews Виктор Чаушев, един от протестиращите днес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2015 в 11:28

Чудесни коментари по-горе: очевидно хората вече са разбрали къде зимуват раците и отдавна са спрели да ядат доматите с колците. Въпросните реални месечни архитектски и кметски доходи вероятно в голяма степен надхвърлят официалната заплата на гуверньорите на БНБ.
Но - отдавна е всеизвестно, че КАТАФАЛКА РЕМАРКЕ НЯМА, дори когато нямаш страх от Господа...

24.07 2015 в 09:40

Наближават избори...

24.07 2015 в 07:57

Най-вероятно и тия заведения си цакат яко за да ги проверяват в удобни и добре оповестени часове

24.07 2015 в 07:55

Главен архитект на София има доходи сигурно около милион на месец! Имай в предвид че подкупите са в брой апартаменти за разни разрешителни да се вдигат блокове и цели комплекси на странни места.

Сигурно си ги делят с другите главни архитекти и разни други хорица по веригата, но парите които минават през тия хора са колосални.

А вероятно за общински поръчки има корупция, за разрешителни за преустройство, за кой знае какви други глупости, които дори не се сещам.....предполагам че делкат пари и с няколко проектантски и архитектурни бюра към които насочват бизнеса и хората за да им се решат някои по специфични проблеми......просто не е истина за какво гнездо на корупция идва реч в строителството

23.07 2015 в 21:36

Сега се сещам, че на времето, когато Диков спечели ожесточената битка за главен архитект на София, бе обявена и заплатата за тази длъжност - 700 лева. Мислех си, че трябва да си луд, за да се хванеш на такава главоболна работа за тези пари /по това време, аз получавах два пъти повече/, но явно, хората са си знаели за какво се борят - за голям кокал!