Протестът на полицаите: IQ-то ми е над средното! А заплатата? (снимки)

OFFNews 18 юли 2017 в 20:18 12327 14

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Над 200 души се включиха в протеста на столичните полицаи в градинката до църквата "Св. Седмочисленици", на метри от сградата на МВР.

Демонстрантите настояват за увеличение на заплатите и изработването на изцяло нов закон за МВР.

Третото им искане, което е свързано с изплащането на средства за униформи, залегна в скоростно приетите на първо четене промени в закона. С тях се регламентира изплащането на пари със задна дата – от 2011 година до сега.

В протеста тази вечер се включиха и от сектор "Спасителна дейност" - София, както и от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология към МВР.

На плакатите, които издигнаха демонстрантите, се четеше: "IQ-то ми е над средното! А заплатата?", "Имам съвест, имам и морал! Не желая да плащам за грешките Ви!", "Експертите криминалисти не са чантаджии", "Искаме заплата, а не подаяние!".

На протеста на 5 юли в София служителите в системата се заканиха да протестират на всички професионални празници на служителите в МВР, които до края на годината са общо пет.

Ако не бъдат чути исканията им, полицаите обещаха ежедневни протести от първия ден на българското председателство на Съвета на ЕС от началото на 2018 година.

За увеличение на заплатите на полицаите ще се мисли от 2018 г., заяви в понеделник шефът на вътрешната комисия в парламента и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Той обяви, че е солидарен с исканията на протестиращите, но те реално могат да станат факт едва от догодина. Цветанов добави, че трябва да се спре да се говори за реформа в МВР, а да се поясни, че става въпрос за оптимизация.

Следват поредица от протести и в още градове в страната.

Регионални протести ще има във Варна на 20 юли 2017 г., Добрич - 25 юли 2017 г. и Гоце Делчев - 27 юли 2017 г. Протестите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

11

рамбо

19.07 2017 в 08:25

Специално на тия никак не е сигурно, че IQ-то им е над средното, но това е друга тема. Факт е , че заплатите им са ниски, ниски са и на здравни работници, на много други държавни служители, но управляващите решиха да се подмажат само на учителите и им вдигнаха само техните заплати. Сега е нормално да има протести, даже тези са доста постни. Ние у нас вече и една стачка и протест не можем да направим

11058

8

piton

19.07 2017 в 08:14

Това проклето чакане някой да ни даде, някой да реши вместо нас, някой друг да работи и някой да ни „оправи”, това ни докара всички проблеми включително ниските доходи! Това чакане беше наложено във възпитанието на хората през комунизма - партия и държава да решават, те да създадат работа и доходи.

13214

7

XR4

19.07 2017 в 01:46

Питоне, той чака някой да му дава...даром...като при "Тато"...

11058

6

piton

19.07 2017 в 01:06

Професоре, професоре, само с протести не става! Трябва и работа, и акъл!

Или си мислиш, че членството в ЕС и НАТО изработва заплати?! Това членство помага, но в кошара не вкарва! Заплати и доходи тук и от нас трябва да се изработят.