Протест срещу кмета на Септември затвори пътя Пазарджик-Велинград

OFFNews 16 юли 2017 в 17:30 2069 0

Протест на повече от 150 жители на община Септември затвори днес главния път Пазарджик - Велинград. Хората настояват за яснота как се управляват публичните средства. Те държат отговорен кмета Марин Рачев, срещу чиито разпореждания негодуват.

Поредният протест бе на гражданският иницативен комитет „Да спасим Община Септември”, който „откри и погреба” символично недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите питаха кмета на Община Септември Марин Рачев къде са парите, предвидени за нея.

На 11 януари Рачев сключва договор за построяване на детски площадки за над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена ден преди празниците за Рождество м.г. Изпълнителят е избран и договорът с него е подписан само за 10 работни дни.

"Питаме дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев?

Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно - в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото събраха подписка и искаха да е?

Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която се обеща на хората, но не се построи?", питат протестиращите в писмо, изпратено до OFFNews.

Членовете на комитета настояват за пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване.

Миналата неделя отново имаше протест. Тогава жителите преминаваха на групи по две пешеходни пътеки по същия път  така блокираха движението.

Те искат Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция" да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки в мандата на кмета Рачев. Те настояват и за проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

Кметът на Марин Рачев смята, че исканията на хората са обикновен частен случай, свързан с един от ползвателите на минерална вода.

Жителите на с. Варвара ще продължат с протестните си действия и приканват и други населени места от общината да се присъединят към каузите им, се казва в съобщението на инициативния комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови