Протест срещу АЕЦ 'Белене' пред парламента, Демократична България искат проектът да бъде спрян (галерия)

OFFNews 06 юни 2018 в 11:54 3528 0

Снимка БГНЕС

Протест срещу строителството на АЕЦ „Белене“ се проведе днес преди обед пред парламента.

Сред поддръжниците на протеста са и и хората от дясното обединение ''Демократична България“, които внесоха в парламентарната комисия по енергетика декларация да се спре процедурата по рестартиране на проекта.

Лозунги "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" и "Не на кражбата АЕЦ "Белене" бяха издигнати по време на демонстрацията. На протеста дойдоха и много граждани, които поискаха оставка на управляващите.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира, че проектът е икономически неизгоден и освен това опасен заради сеизмичната зона, в която се намира. Той обвини Бойко Борисов в лъжа спрямо избирателите, тъй като в предизборната програма на ГЕРБ рестартът не атомната централа не е бил споменат.

Протестиращите настояват закупеното оборудване за "Белене" да бъде продадено или използвано за АЕЦ "Козлодуй".

Очаква се докладът за размразяването на строежа на атомната централа да се гледа от парламента в четвъртък, а днес комисията по енергетика ще проведе разглеждане, обсъждане и гласуване на Проект на решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество. Втора точка в дневния ред е разглеждане, обсъждане и гласуване на Проект на решение за отмяна на решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews