''Правосъдие за всеки'': Ние сме трите "С" - свобода, светлина, справедливост

В петък от 13:00 часа в с.Расово ще се проведе протест с искане за спирането на строежа на "Турски поток"

OFFNews 28 октомври 2020 в 20:14 3076 1

Снимка FB/ Правосъдие за всеки

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който се събира всяка сряда пред Съдебната палата, тази седмица коментира приетите днес промени в Наказателния кодекс, според които споделеното пътуване се криминализира.

Адвокат Росен Рашков коментира промените в НК за нелегалния превоз на пътници. Той сравни присъдите, които са по-големи от тези, които се предвиждат за участие в организирана престъпна група. Рашков сравни присъдите - за споделено пътуване присъдите могат да стигнат до 10 г. затвор, докато за участие в организирана престъпна група се предвиждат от 3 до 5 години затвор.

Адвокат Емил Георгиев коментира случая с журналиста от в. "Сега", който беше повикан на разпит след справка в Имотния регистър. Той заяви още, че протестите в сряда ще продължат, защото "това, което ни обединява, това което искаме е нито повече, нито по-малко от правосъдие за всеки."

Камен Добрев от БОЕЦ призова гражданите да протестират всеки четвъртък пред ВСС. Той призова хората да си вземат отпуск и да се включат в протеста в Петък в с. Расово. Протестът ще започне в 13:00 часа, а целта е спирането на незаконния строеж на "Турски поток."

Велислав Величков коментира искането на България да има двама представители в Европейската прокуратура и позицията на главния прокурор Иван Гешев, че двама европейски делегирани прокурори от България са недостатъчни за обема на предстоящата работа. Величков заяви, че "Гешев е решил, че иска повече права, повече власт". Адвокат Величков коментира и намерението специализираната прокуратура да следи разпределянето на средствата от еврофондовете за следващия програмен период като. Той заяви, че по този начин специализираната прокуратура ще гарантира, че европари ще отиват само при правилните хора. Величков заяви още, че по този начин "вълкът ще пази овцете."

Величков се обърна и към политическите партии, които ще участват на предстоящите парламентарни избори: "Искаме срокове, Искаме реформи. Докато не оправите правосъдието, нищо няма да оправите. Изчистете правосъдието и то ще изчисти държавата." Той допълни, че "залогът за следващите избори е дали България ще бъде правова държава, или ще се превърне в абсолютна каскетура."

Адв. Величков заяви, че протестите ще продължат всяка сряда, а всички, които не могат да присъстват да ги гледат онлайн, защото те са трите с-та: свобода, светлина и справедливост.

След това по традицията шествието се насочи към пл. "Независимост", където се сля с другите протестиращи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови