Над 100 души на протест срещу небостъргач в столичния квартал "Стрелбище"

OFFNews 29 юни 2017 в 21:58 5295 1

Снимка btv

Над 100 души излязоха тази вечер на протест заради опасността в градинката на кръстовището на бул. "България" и "Иван Гешов" да изникне 43-етажна сграда.

Освен жители на "Стрелбище", към протеста се присъединиха и демонстранти от "Дружба".

Демонстрантите организираха и подписка против строежа на небостъргача.

Според общия устройствен план на София на мястото има градинка, на която може да се строи „кафене, църква или тоалетна”. Върховният административен съд обаче отсече, че собственикът има право да строи висока сграда.

Промяната в плана на парцела не мина през комисията по градоустройство към СОС, докладът бе отложен и от икономическата комисия и отпадна от дневния ред на Столичния общински съвет на 22 юни.

През април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите от "България билдинг", за да направят транспортен анализ. Тогава те поискаха транспортен анализ и доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината.

Представеният през юни проект предвижда основата на сградата да е на 4 етажа с офиси и магазини, а от нея плочковидно да се издигне постройка - апартхотел до 77 метра. Проектът бе отхвърлен, защото не събра достатъчно гласове.

Според кмета на район "Красно село" Христо Апостолов сградата ще улесни паркирането в района, защото със собствениците могат да се договорят преференциални цени за гражданите в района на подземния паркинг на три нива, който ще бъде изграден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови