Миньорите ще получат бонуси, но стачката продължава

OFFNews 19 януари 2012 в 15:56 1237 0

Мини
Мини "Марица-изток" снимка:БГНЕС

Миньорите от "Мини Марица-изток" да получат допълнително възнаграждение в размер  от 10.35 на сто към брутните си заплати за четвъртото тримесечие. За това са се споразумели вчера представителите на ръководството на държавното дружество и на синдиката "Подкрепа".  Миньорите обаче настояват за бонуси по 1000 лв и затова  днес  стачката продължи, като протестиращите бяха близо 91 процента от служителите на предприятието.

Бонусът бе предложен още в началото на стачката, която е заради неспазени обещания от шефовете на мината заплатите да са свързани с добива на въглища. Служителите настояват също и за подобряване на условията на труд в трите рудника. Предложението на мениджмънта обаче бе допълнителните суми да се платят само на преките участници в добива, докато синдикатите настояваха бонуси да получат всички. Последната  договорка е, според резултатите от положения труд, 50% от размера на допълнителното трудово възнаграждение да бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период.

Парите на миньорите ще бъдат начислени към декемврийските заплати и ще бъдат изплатени на 25-и януари. Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен. Той е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите със синдикатите. Вчера синдикатите заплашиха, че ако не започнат преговори и не се стигне до споразумение, от 20 януари ще преместят протеста пред централата на "Мини Марица -изток" и че няма да отстъпят от искането си за премии. От синдикалните централи обявиха, че допълнителните възнаграждения, които ръководството обещава, нямат нищо общо с исканите от тях по 1000 лв. на човек за добитите пет милиона тона въглища повече.

Това означава, че стачката продължава с пълна сила. В Окръжния съд в Стара Загора не са постъпили отговори от ответниците по иска срещу законността на стачката. До 12 часа днес той не бе оттеглен от ръководството на държавното дружество, предаде кореспондентът на БНР в Стара Загора. Синдикатите в "Мини Марица-изток" очакват проверка в дружеството от Световната организация на миньорите, химиците и енергетиците. Те са заявили намерение да направят инспекция в „Мини Марица-изток", за да разберат как е възможно да се работи с намален състав и амортизирана техника в рудниците и в същото време да се спазват здравословните и безопасни условия на труд. Освен разминаването в данните, подавани от спорещите страни, за броя на стачкуващите, има такова и в тези за понесените загуби заради стачката. Според ръководството, до днес, 19 януари, те са 5 600 000 лв. Синдикатите твърдят, че неизпълнението на плана за януари за добив на въглища е на стойност около 3 000 000 лв. Според синдикатите обявеното повишение на заплатите за четвъртото тримесечие на 2011 г. е заложено в Колективния трудов договор при бизнес план за добив от 27 млн. тона въглища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови