Край на стачката в БДЖ

OFFNews 17 декември 2011 в 12:58 1563 0

Влак на БДЖ

Снимка Сергей Антонов

Влак на БДЖ

След 24 дни без влакове през деня стачката в БДЖ приключва. В понеделник ще бъде подписан колективен трудов договор за служителите  на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, съобщи председателят на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров.

"Постигнахме споразумение по всички спорни точки - по социалните параметри и по казусите, свързани с мерките, които ще позволят на ръководството да продължи реформите в компанията", каза още Владимиров пред БТА. Вече два дни се движат всички влакове, които бяха спрени по време на протеста на синдикатите и служителите на холдинга. 

По време на стачката влакове не се движеха от 8 часа до 16 часа всеки ден. Според ръководството на БДЖ, загубите на холдинга заради стачката са над 2 млн. лева. В следващите дни предстои да се реши проблемът с изплащането на забавени задължения от 24 млн. евро за новите германски мотриси. Директорът на БДЖ Йордан Недев заяви, че може да се окаже, че тези влакове са твърде скъпи за българските железници и затова да бъдат върнати.

Междувременно стана ясно, че общо 1050 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане срещу обезщетение от шест брутни заплати. От холдинга обещаха, че те ще бъдат изплатени на доброволно напусналите служители веднага след освобождаването им от длъжност. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще осигури около 23 - 24 млн. лeва годишни приходи в бюджета на БДЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови