Стачката на железничарите продължава, 193 влака не тръгнаха

OFFNews 05 декември 2011 в 13:40 1344 0

БДЖ Стачка 25.11.11
БДЖ Стачка 25.11.11

Днес е 12-тия ден от стачката на железничарите и над 80% от служителите са на работните си места, но не работят. 193 влака от общо 225, които трябваше днес да се движат по разписание, не тръгнаха от гарите. Нито един влак не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора, Видин. Продължава стачката и по малките гари и спирки в страната. 

В последните няколко дни се проведоха няколко срещи между синдикатите и ръководсвото на БДЖ, но не се стигна до консенсус. Ето защо днес трябваше министърът на транспорта Ивайло Московски да проведе среща със синдикатите и ръководството на железницата, на която се очакваше да бъдат взети решения, които да удовлетворяват и двете страни. Малко по-късно днес, обаче ръководствата на железниците, начело с министър Ивайло Московски, отложиха преговорите със стачкуващите работници с аргумента, че са на инструктаж при вицепремиера Симеон Дянков.

Преговорите са отложени за утре (06 декември), около 14.00 ч. в Министерство на транспорта, за да може министър Ивайло Московски и вицепремиер Симеон Дянков да осмислят постигнатите дотук договорености.

През 12-те дни на стачката влакове не се движат от 8 до 16 часа. Протестът е безсрочен. Предизвика го решението на ръководството на БДЖ за съкращението на 2000 служители и спирането на 150 влака по губещи линии.

И утре стачката на железничарите ще продължи, като влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

838 служители на БДЖ до днес са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Тази процедура е една от допълнителните мерки, които ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 24 млн. лв. годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки